La Fiscalia ha arxivat la denúncia de CiU contra els informes de dubtosa utilitat encarregats pel tripartit perquè, malgrat les "deficiències" i el contingut "més aviat escàs" d'algun dels estudis, descarta l'existència de responsabilitats penals en no detectar indicis de delicte.

En un escrit, la Fiscalia de Barcelona conclou que cap dels estudis denunciats per CiU és inexistent o que no té contingut o utilitat, que els autors estaven facultats i que no hi ha evidència de vinculacions o interessos comuns amb els adjudicataris per beneficiar els partits del tripartit en perjudici de l'interès públic.

A pocs mesos de les eleccions que van posar fi a set anys de tripartit, CiU va demanar a la Fiscalia que investigués si PSC, ERC i ICV s'havien finançat irregularment encarregant onze informes de dubtosa utilitat a través de les conselleries de Treball, Agricultura, Innovació, Governació, Interior, Acció Social i Cultura, que van pagar entre 1.300 i 29.000 euros per cada estudi.

CiU va presentar aquesta denúncia a final del setembre del 2010, en un context de precampanya electoral per a les eleccions catalanes de novembre, després que PSC, ERC i ICV posessin sobre la taula el cobrament de suposats pagaments de la constructora Ferrovial a CDC a través del Palau de la Música a canvi de l'adjudicació d'obra pública durant l'etapa de govern de Jordi Pujol.

Després de la seva investigació, la Fiscalia ha arxivat la denúncia de CiU perquè no ha trobat indicis de delictes en la contractació, si bé el ministeri públic subratlla en el seu escrit que existeixen "deficiències" en algunes de les contractacions i que alguns dels informes tenen un contingut material "més aviat escàs", amb "algunes obvietats" i en una ocasió amb un "error com una casa".

Dels onze informes denunciats per CiU, que demanava la imputació dels delictes de malversació, prevaricació i falsedat documental, la Fiscalia de Barcelona només n'ha analitzat set, perquè els altres quatre ja havien estat objecte d'anàlisis i investigació prèvia per part de la Fiscalia Superior de Catalunya.

Detecta "deficiències"

Per poder imputar els delictes que demanava CiU, la Fiscalia subratlla que s'hauria d'acreditar la clara existència de falta de contingut o utilitat dels estudis, que s'evidenciessin irregularitats en la tramitació, interessos comuns entre el contractant i l'autor de l'informe i que els autors de l'estudi no tinguessin aptitud tècnica o professional.

Segons la Fiscalia, en cap dels casos estudiats es donen aquests supòsits, ja que sempre existeix un text, els autors tenen aptitud per a la prestació del servei i no s'han detectat interessos comuns entre el promotor i l'adjudicatari.

Això no obstant, la Fiscalia veu "deficiències" en algunes contractacions i subratlla per exemple que si hagués existit una "millor i més eficaç" coordinació entre alguns departaments s'hauria evitat que diferents departaments contractessin informes d'assessorament similars.

A més, subratlla el caràcter "en ocasions abstracte" d'alguns estudis, encara que descarta que s'hagi aplicat el copiat de "talla i enganxa".

Especialment crítica es mostra la Fiscalia amb l'informe sobre la "Campanya de joguines no sexistes", pel qual Acció Social va pagar 11.948 euros, ja que subratlla que el seu contingut material és "més aviat escàs, amb algunes obvietats i, en una ocasió, amb un error com una casa", ja que s'afirma que els nens de 4 a 12 anys veuen la televisió una mitjana de 147 hores a la setmana.

Això no obstant, remarca que no veu il·lícit penal perquè no es pot afirmar que el treball sigui inexistent o absolutament macat de contingut o valor. "Es tracta d'una valoració sobre la qualitat del servei prestat i d'eficiència de la despesa pública, no d'exigència de responsabilitats penals", precisa la Fiscalia.

El ministeri públic també troba una "certa irregularitat" en la contractació d'un informe sobre campanyes de sensibilització en seguretat per part d'Interior, que va pagar 29.000 euros, ja que hi havia una connexió accionarial entre la societat adjudicatària i les altres dues que van concórrer a la contractació.