El president català, Artur Mas, ha apel·lat avui a la responsabilitat de l'oposició perquè "no obstaculitzi" l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a aquest any, quan arribin al Parlament.

En una conferència titulada "La sortida catalana de la crisi", organitzada per la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació CatDem, Mas ha tret pit pels resultats de les eleccions del 22-M, en les quals han triomfat "valors forts" del Govern com la "responsabilitat, la serietat, el coratge o la transparència", ha dit.

Després de considerar que les urnes "han parlat clar" i han legitimat "la política d'austeritat i estalvi" del Govern, Mas ha emplaçat a l'oposició, sobretot als partits que integraven l'anterior executiu, a sentir-se "coresponsables" de la situació financera de la Generalitat i a aplanar el camí dels pressupostos.

El Govern aprovarà en la seva reunió del 31 de maig que ve el seu projecte pressupostari, que preveu una retallada de la despesa del 10%, i l'enviarà al Parlament, on desitjaria trobar-se almenys amb l'abstenció de l'oposició, la qual cosa bastaria per a la seva aprovació.

Després de les intervencions de la rectora de la UOC, Imma Tubella, i del director de la Fundació CatDem, Agustí Colomines, en presència de l'expresident català Jordi Pujol, Mas ha reclamat a tots els grups parlamentaris que sàpiguen llegir el missatge de l'electorat i situïn "el sentit de país" per damunt de l'"interès de partit".

"Si aixecar el país és una obra col·lectiva, demanem sobretot als partits que, encara que no hi hagi una abraçada general, com a mínim que no hi hagi una obstaculització a aquesta tasca que el Govern ha de fer en nom del bé comú", ha plantejat.

Mas ha explicat que, com estava previst des del principi, el projecte pressupostari que aprovarà el Govern la setmana que ve contemplarà una retallada significativa de la despesa, per fer front al "dèficit excessiu" que acumula la Generalitat.

Per il·lustrar la gravetat dels deutes que ha d'afrontar la Generalitat, ha recordat que l'augment d'interessos financers a pagar el 2011 serà superior als diners que disposarà el Departament de Cultura en els pressupostos per a aquest any.

La situació, ha dit Mas, és "reconduïble", sempre que s'actuï amb coratge, però si s'actua amb "covardia" el país pot entrar en un "espiral diabòlic" que portaria a dedicar una part encara més gran del pressupost a pagar interessos.

Mas ha assegurat que el Govern procurarà que aquells "aspectes que afectin directament a la cohesió social" siguin els que es vegin menys afectats per les retallades, encara que tampoc sortiran indemnes.

Segons el diagnòstic de Mas, els mals de Catalunya també es deuen al seu dèficit comercial i, per remeiar-lo, ha advocat per convertir Catalunya en un "gran país exportador".

També ha detectat un "dèficit laboral" que es deu segons el seu parer a que hi ha més treball del que sembla però "no es reparteix bé", ja que hi ha molta menys gent a temps parcial que a la resta de la UE i en nombrosos casos "no s'ha volgut sacrificar res de salaris" a costa de frenar la contractació de més gent.

Per donar un tomb a la crisi, Mas ha apostat per "recuperar el valor de l'estabilitat" a través de polítiques d'estalvi, austeritat i eficiència: "Amb menys, hem de saber fer més i millor".

Mas ha defensat facilitar l'impuls de projectes empresarials i, per a això, ha recordat que el Govern aprovarà abans de l'estiu una llei per eliminar traves burocràtiques als emprenedors.

Per il·lustrar la importància de "no ofegar" als inversors, ha citat l'exemple d'un empresari israelià amb el qual s'ha reunit avui i que té en ment invertir a Catalunya 150 milions d'euros els anys vinents, sempre que obtingui permisos "amb agilitat".

Un altre factor imprescindible per sortir de la crisi serà tenir coratge a l'hora d'afrontar el dèficit educatiu del país i, en aquest sentit, ha llançat una petició als mestres: "Cobrant menys, perquè se'ls va reduir l'any passat el sou, han que tenir més presència a l'aula per poder atendre els 15.000 nens nous del pròxim curs".