L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, imputat en la trama de corrupció del cas Pretòria, va declarar ahir davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que mai va fer factures falses per apropiar-se d'1,3 milions d'euros de fons de cohesió europea.

Després d'acudir a declarar a petició pròpia, Muñoz va recordar, en declaracions als periodistes, que l'ordre de detenció dictada a l'octubre del 2009 pel jutge Baltasar Garzón -titular anterior del Jutjat- sostenia que la trama havia defraudat al voltant de 12 milions d'euros a l'Ajuntament de Santa Coloma, cosa que va negar l'imputat, que està en llibertat amb fiança de 500.000 euros.

L'exalcalde va explicar que en l'"operació Pallaresa", per a la construcció del centre comercial Cubics, es va vendre "fa anys" un terreny per 12,3 milions d'euros i que "amb les modificacions següents d'ús dels terrenys", es van ingressar fins a 23 milions, motiu pel qual que va subratllar que "no hi ha hagut cap prejudici per a l'Ajuntament, que n'ha sortit molt beneficiat".

Muñoz, imputat pels delictes d'associació il·lícita, suborn, frau de subvencions, frau i falsedat en document oficial, va opinar que "la instrucció ha demostrat que no hi ha cap factura falsa".

Més declaracions

A més de Muñoz, també va declarar l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco, que presidia l'empresa municipal del sòl Gramepark, que, segons que va manifestar al jutge, "no tenia un forat de 85 milions d'euros, tal com sostenia Garzón, sinó un deute de 60 milions, que sumat al seu actiu, aporta un patrimoni net d'entre 13 i 15 milions d'euros, basant-se en les auditories realitzades.

El tercer imputat que va comparèixer davant el jutge Pablo Ruz va ser l'exgerent de projectes de l'Ajuntament de Santa Coloma Lluís Falcón, que va apotar dos informes que validen que les modificacions de l'ús del terreny que es van anar realitzant en els successius anys s'ajusten a la legalitat urbanística.

Ruz continuarà avui amb la presa de declaració de sis testimonis, entre ells, excàrrecs de Gramepark i empleats del consistori.

Vint imputats

En la causa estan imputades vint persones que estan actualment en llibertat, és el cas de Muñoz i de l'exdiputat del PSC Luis García Saez, Luigi, presumpte "cervell" de la trama, sota fiança de 500.000 euros.

De la seva banda, els dos exalts càrrecs de la Generalitat de Catalunya amb CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta van haver de dipositar 200.000 euros per sortir en llibertat.