CiU va comptar ahir amb el PP català i en el diputat no adscrit Joan Laporta per aconseguir que el Parlament català aprovés un projecte de llei que, en la pràctica, deixa sense efecte l'Impost de Successions a Catalunya, que segueix així els passos de la Comunitat Valenciana i de la de Madrid.

El projecte de llei aprovat amplia l'abast de la rebaixa aplicada per l'anterior Govern i farà que, amb efectes retroactius a l'1 de gener de 2011, no calgui tributar per l'herència rebuda per la mort del cònjuge o de descendents i ascendents directes (avis, pares, fills i néts).

No obstant això, l'Impost de Successions es manté com el va deixar l'anterior Govern per a les herències rebudes per la mort de germans, oncles, cosins i familiars llunyans.

La resta de grups de l'oposició (PSC, ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i Solidaritat) van votar en contra de la reforma amb l'argument que no es podien demanar "sacrificis" a tots els catalans quan se suprimeix l'Impost de Successions a "les grans fortunes".

La supressió de l'Impost de Successions es va tramitar per lectura única, això és, sense la possibilitat de presentar esmenes, cosa que va motivar la protesta en el ple de tota l'oposició a excepció del PPC, que va consentir aquesta tramitació ràpida a canvi d'un compromís de CiU.

I és que els populars van pactar una proposta de resolució amb CiU que diu que, "sempre que la situació de les finances de la Generalitat ho permeti", el Govern presentarà, abans del 31 de desembre de 2012, un projecte de llei per deixar sense efecte l'Impost de Donacions i per ampliar els beneficiaris per la supressió del de Successions.

Exigència del PSC

El PSC havia exigit a CiU posposar la supressió de Successions per avenir-se a negociar els pressupostos de la Generalitat per a 2011, i en veure que CiU no atenia la seva demanda, la diputada socialista Rocío Martínez-Sampere va denunciar que la federació havia fet "una elecció clara: anar de la mà del PP".

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va justificar la supressió de Successions perquè era un "compromís polític" de CiU, va recordar a PSC, ERC i ICV-EUiA que l'anterior Govern va aprovar una àmplia rebaixa d'aquest impost "en plena crisi" i va concloure: "Si estava justificada abans, es fa difícil dir que ara no ho estigui".

Mas-Colell va assegurar que la supressió de Successions tindrà un impacte en aquest exercici de 52 milions d'euros i de 103 milions el 2012, i va afegir en referència al 2011: "A mi m'anirien bé els 50 milions, però encara molt més els 550 als quals van renunciar".

En canvi, la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere va discrepar d'aquestes xifres i va subratllar que el Govern "renuncia a 400 milions d'euros" el 2011 en aprovar aquest projecte de llei.

La diputada va titllar d'"injustificable" i "irresponsable" eliminar ara aquest Impost al "6% dels catalans, als més rics", i li va retreure que demanin "responsabilitat" al PSC amb els pressupostos i posin a la vegada "una càrrega extra de ciment a la paret" que els separa del seu partit.

De la seva banda, el diputat del PPC José Antonio Coto va denunciar que CiU "incompleixi" el seu compromís d'eliminar l'Impost de Successions i de Donacions, i va titllar la reforma de "descafeïnada", si bé es va arrogar el mèrit d'haver forçat CiU a un compromís formal per suprimir Donacions i Successions al complet.

La diputada d'ICV-EUiA Laia Ortiz va comparar la supressió d'aquest impost amb una "broma de mal gust" en un context d'urgències financeres de la Generalitat, i ha recordat que Aragó, Extremadura, Andalusia o Astúries tenen un impost superior al català. El mateix to crític amb la reforma van mantenir el diputat d'ERC Sergi de los Ríos, el diputat de Ciutadans Albert Rivera i el de Solidaritat Alfons López Tena, mentre que l'expresident del FC Barcelona Joan Laporta, en canvi, es va limitar a "celebrar" la pràctica supressió d'aquest impost.