02 de juny de 2011
02.06.2011
El mercat laboral

El Govern, "cautelós" amb l'evolució futura de l'atur

La secretària general d'Ocupació manté l'objectiu de reduir a la meitat en una legislatura el nombre d'aturats

01.06.2011 | 10:48

Parlar sobre l'evolució de l'atur comporta una gran "dosi d'incertesa". Això creu la secretària general d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sánchez. En declaracions a l'ACN, Sánchez s'ha mostrat "extremadament cautelosa" a l'hora d'avançar les perspectives de l'ocupació en els propers mesos. Segons ha dit, tot i que s'espera que les dades que aquest dijous farà públiques el Ministeri de Treball siguin positives, cal estar "amatent" perquè la tendència es consolidi i no sigui només una millora puntual per l'inici de la campanya d'estiu. Tot i admetre les dificultat per aconseguir-ho, Sánchez, no ha renunciat a l'objectiu que es va marcar el Govern de reduir l'atur a la meitat en una legislatura.

L'atur ha estat, des que va arribar al poder, un dels focus d'atenció del nou Govern. En els primers dies al càrrec, el conseller d'Empresa i Ocupació es va comprometre a rebaixar la xifra a meitat a finals de legislatura. Això suposaria passar de les 600.000 persones sense feina que hi havia a principis d'any als 300.000 d'aquí a quatre anys. Gairebé sis mesos després, qui ha estat designada per fer front a aquest problema i aconseguir l'objectiu, la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sánchez, no vol renunciar a complir-lo, tot i que, per primera vegada, admet les dificultats per aconseguir-ho.

Segons ha declarat en una entrevista a l'ACN, "com a Govern, ens hem de plantejar una reducció dràstica de les xifres d'atur". "No renunciem a aquest objectiu, tot i que som conscients de les dificultats per aconseguir-ho", ha afegit. Entre altres coses, segons ha dit, perquè caldrien taxes de recuperació econòmica i creixement importants "de les quals encara estem lluny".

El mes d'abril es va constatar una disminució en l'atur registrat després de tres mesos consecutius a l'alça. Tot i que la dada és bona, la secretària ha afirmat que cal estar "amatents" per veure si la tendència es confirma en els següents mesos -la primera cita serà aquest mateix dijous amb la publicació de les dades de l'atur registrat per part del Ministeri de Treball i Immigració- i confirmar que es tracta d'alguna cosa més que no una reducció puntual coincident amb la Setmana Santa o amb l'inici de la temporada d'estiu. Segons Sánchez, s'ha de mirar amb atenció quina és l'evolució i com varien, sobretot, les xifres interanuals.

Sectors més dinàmics

La secretària general ha assegurat que, actualment, els sector que està generant ocupació neta és el turisme, tot i que a alguns territoris hi ha particularitats. Amb una perspectiva de mig i llarg termini, Sánchez cita estudis d'experts per avançar que seran la logística, les enrgies renovables, el sector agroalimentari i el d'atenció a les persones com els sector d'activitat que seran més dinàmics pel que fa a la contractació de treballadors.

No obstant això, més que de sectors, la responsable d'Ocupació considera determinant per a la recuperació del mercat laboral la formació. "Un denominador comú és que el mercat de treball necessita persones qualificades i, per tant, el què hem de fer és millorar la qualificació professional de totes les persones", ha declarat.

Tot i admetre problema ocupació, segons Sánchez, el problema més greu és l'ocupabilitat. Millorar aquest aspecte és el gran repte, ha afegit, pel perfil d'aturats que predomina a l'economia catalana i espanyola i que les diferència de la dels països de l'entorn europeu. El mercat laboral català té "una taxa molt elevada de persones que han estat qualificades com a no ocupables" perquè o no tenen els nivells d'educació reglada bàsica o no tenen ni tan sols el nivell de competència ajustat a les necessitats de les empreses.

Un nou Servei d'Ocupació

En aquesta línia, ha dit la secretària general, va la reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) que ha engegat el Departament i la fase inicial de la qual va aprovar el Govern la setmana passada. Segons Sánchez, molt sovint la formació que es programa des d'entitats locals i sense ànim de lucre, empreses i agents socials "no respon a les necessitats de les empreses i del territori".

Per això, ha afegit, el Departament està elaborant un mapa de necessitats formatives i un mapa de recursos formatius per fer una comparació i, a partir d'aquesta, poder dissenyar una graella de cursos de formació, integrar-los en un itinerari "coherent" i ajustar-los de manera que "permeti aproximar les necessitats de les empreses, dels sectors productius, dels territoris a les particularitats i les capacitats de les persones aturades".

La transformació del SOC inclou la transformació de les oficines perquè aquestes han de donar "un bon servei de diagnòstic i orientació professional". A més, a partir de la tardor s'iniciarà un procés de reestructuració dels serveis centrals per "donar-li una estructura més flexible, ajustada a la nova cartera de serveis i que permeti la interactuació permanent amb el territori". L'objectiu és que acabi tenint un paper més determinant en la contractació.

Sánchez ha assegurat que les polítiques actives d'ocupació es basen en tres grans eixos, territorial, sectorial i de col·lectius. Així, s'ajustaran les polítiques actives d'ocupació "a les necessitats del territori pel que fa al desenvolupament de certs àmbits amb potencial". Pel què fa als sectors, es prioritzaran els que es consideren motors del canvi de model productiu. Quant als col·lectius, s'implantaran mesures específiques per als joves, majors de 45 anys, dones, immigrants i discapacitats i altres col·lectius amb risc d'exclusió social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema