02 de juny de 2011
02.06.2011
Servei Meteorològic de Catalunya

El maig acaba amb tempestes i el juny comença amb neu al Pirineu

Catalunya viu l'entrada d'una massa d'aire fred que ha provocat una notable baixada de les temperatures

01.06.2011 | 16:11

El mes de maig s'ha acabat amb pluges i el juny comença amb neu al Pirineu. Seguint la tònica d'aquesta primavera, un nou episodi de precipitacions ha deixat quantitats acumulades de més de 80 mm i intensitats molt fortes que han arribat a superar els 5 mm per minut. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que l'arribada d'una pertorbació l'últim dia de maig ha donat lloc a xàfecs i tempestes a bona part de Catalunya, si bé les precipitacions més importants han afectat la Catalunya Central, el Prelitoral i alguns punts del litoral. A banda també ha caigut calamarsa, com en el cas d'Igualada (l'Anoia). L'SMC avisa de risc per vent i onatge a partir de la tarda.

La Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques de l'SMC ha registrat valors de precipitació superiors als 20 mm mesurats per a municipis com els Hostalets de Pierola Anoia (86,9), Sant Salvador de Guardiola Bages (76,2), el Montmell Baix Penedès (75,3), Òdena Anoia (60,8), Barcelona - Observatori Fabra (48,8).

El pas de la pertorbació ha obert les portes a l'entrada d'una massa d'aire fred i ha donat lloc a una notable baixada de la temperatura que s'ha notat sobretot al Pirineu, on s'han enregistrat moltes mínimes sota zero. A més, aquest canvi de massa d'aire ha portat algunes nevades febles al vessant nord del Pirineu per sobre dels 1.400 metres.

De cara al vespre i a la nit es tornaran a reactivar les nevades al vessant nord del Pirineu per sobre dels 1.500 o 1.600 metres, i a d'altres punts de la serralada per sobre dels 1.800 metres. La cota de neu, però, anirà pujant progressivament.

A banda, a la tarda es preveuen alguns xàfecs a punts del nord-est del país. Les temperatures mínimes de la propera nit tornaran a ser molt baixes per l'època de l'any, amb glaçades a tot el Pirineu.

L'SMC informa que també serà destacat el vent de component nord als cims del Pirineu Oriental i a l'Alt Empordà, on bufarà molt fort fins dijous al matí. Aquest vent alterarà l'estat de la mar al nord de la costa Brava, on és possible que les onades superin els 2,5 metres d'alçada.

A causa d'aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Risc per vent i onatge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema