El Parlament ha aprovat la modificació de la llei de vegueries, que ajorna la constitució de les vegueries fins que s'hagin tirat endavant les modificacions de la legislació de l'Estat perquè es puguin crear totes. La proposta ha rebut el suport de CiU, el PPC, Ciutadans i el diputat no adscrit Joan Laporta. ICV-EUiA s'ha abstingut mentre el PSC, ERC i Solidaritat hi han votat en contra. La majoria de l'oposició ha criticat que el Govern ajorni les vegueries i el grup de CiU aposti per la creació de la vegueria del Penedès. El Govern frena així l'aplicació immediata de la llei tenint en compte que no s'ha canviat la normativa estatal i que l'únic que es faria ara seria un simple canvi de noms.

La modificació de la llei de vegueries ajorna la constitució de les vegueries fins que s'hagin aprovat les modificacions de la legislació estatal perquè es puguin crear totes. L'actual llei en vigor estableix que després de les eleccions municipals del 22 de maig s'han de constituir els consells de vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, en substitució de les actuals diputacions provincials. Les vegueries de les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i la Catalunya Central quedaven a l'espera de les oportunes reformes legislatives.

La vicepresidenta, Joana Ortega, ha estat l'encarregada de defensa la modificació i ha manifestat que s'han trobat amb una llei que no es pot desenvolupar perquè la llei aprovada pel Parlament i els principis de l'Estatut perquè tinguin vigor "calen modificacions estatals". Per això, ha defensat que és urgent i necessari modificar la normativa. "No es pot garantir l'efectiva creació dels consells de vegueria ni tampoc es pot suprimir cap nivell d'administració", ha apuntat, al temps que ha recordat que "és una prioritat del Govern reformar l'administració pública per la seva simplificació". La vicepresidenta ha assegurat que "ningú entendria que en aquests moments si no podem substituir-lo es creés un nou nivell administratiu". "Ni s'entendria que la ciutat de Barcelona arribés fins a vuit nivells d'administració. Ni és racional, ni raonable, ni sostenible", ha assegurat.

Ortega ha remarcat que després de dialogar amb el vicepresident Manuel Chaves, l'Estat s'ha compromès a no recórrer la llei de vegueries i no presentarà un recurs d'inconstitucionalitat com havia anunciat el govern espanyol.

En aquest context, la vicepresidenta ha demanat als partits que es treballi "amb seny i sentit de país" per una llei que es desenvolupi en plenitud. Ha reclamat el suport a la modificació "perquè les iniciatives legislatives estatals necessàries per desenvolupar les vegueries no han estat aprovades".

El suport de PPC, Ciutadans i Laporta

La parlamentària del PP català Llanos de Luna ha posat sobre la taula per l'ajornament de les vegueries la situació de crisi econòmica i ha considerat que "crear noves estructures administratives despertarien alarmes indesitjables". També ha destacat que "han causat un gran malestar al territori". "No és el moment d'enfrontaments territorials ni cortines de fum quan els problemes de la gent són l'atur", ha destacat. Ha anunciat que per motius legals, econòmics i de convivència i per un tema de prioritats al no formar part dels problemes reals dels catalans el seu partit celebra l'aplaçament de la reforma.

El diputat de Ciutadans Albert Rivera ha manifestat que ICV-EUiA "està a Matrix" amb les vegueries per abstenir-se ara d'aquesta proposta quan va tirar-la endavant l'anterior legislatura junt amb ERC i el PSC. Rivera ha apuntat que hagués estat de sentit comú "no posar en marxa les vegueries". Ha dit que votarien a favor per sentit comú.

El diputat no adscrit Joan Laporta ha votat favorablement a la reforma i ha indicat que "es fa aquesta modificació perquè rectificar és de savis" i ha declarat que s'havia d'haver inclòs la vegueria del Penedès.

El diputat d'ICV-EUiA al Parlament, Jaume Bosch, ha anunciat que el seu partit s'abstindria i ha manifestat que "s'està en una crisi econòmica i la despesa que originaria el canvi de denominació seria considerable i ha ressaltat que si es creessin totes les vegueries la despesa estaria justificada perquè seria un pas important per l'autogovern. Tot i això, ha recalcat que és absurd canviar només el nom de les diputacions per vegueries.

Per la seva part, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha criticat la "voluntat deliberada d'engany" en el debat de vegueries que plantegen Govern i el grup parlamentari de CiU. "Enmig de la necessitat d'aturar un projecte estatutari en què no s'hi creu calia llançar un missatge allà on s'esperava: al Penedès. I els primers perjudicats són l'Estatut i les Terres de l'Ebre", ha manifestat. En aquest sentit, ha considerat que era una estratègia ben construïda de "fraccionar i vèncer". "Li diem que no participarem en aquesta farsa i no ens llepem el dit", ha dit.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha ressaltat que "es pot vestir jurídicament, econòmicament i de raons d'oportunitat, però en el fons es parla de vegueries sí o vegueries no". Sobre els costos econòmics que han citat alguns partits, ha indicat que aquesta no és la qüestió principal. En aquest sentit, ha criticat que el Govern només té la voluntat de deixar en un calaix la llei de vegueries i que no hi hagi vegueries de facto. Així mateix, ha criticat que no hi ha voluntat política per aprovar les vegueries i ha fet èmfasi en el fet que ara demanin la creació de la vegueria del Penedès.

Alfons López Tena, diputat de Solidaritat, ha coincidit amb ERC i ha assenyalat que "l'única cosa que es demana als grups és allò que vol fer el Govern i és enterrar les vegueries".

CiU torna a defensar la vegueria del Penedès

Sobre la creació de la vegueria del Penedès, el diputat de CiU Lluis Corominas ha negat que estiguin enganyant a ningú perquè l'anterior legislatura ja van dir que el seu model incloïa la vegueria del Penedès. Corominas ha dit que una cosa és la paralització de la llei i l'altra el debat sobre les vegueries. Ha reiterat que hi votaran a favor de la seva creació.