La universalització de les ajudes per a famílies amb fills d'entre 0 i 6 anys a càrrec desapareixeran del proper pressupost de la Generalitat. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va confirmar que només tindran accés als ajuts les famílies amb ingressos al voltant dels 8.000 euros anuals, import que equival al de la renda de suficiència. El nivell de renda mínim s'incrementarà de forma ponderada en funció dels fills a càrrec o del tipus de família. El Govern incorporarà quatre requisits més, entre els quals destaquen haver viscut a Catalunya durant els darrers dos anys i disposar de residència legal acreditada a l'Estat durant 5 anys.

En global, la partida destinada a la Secretaria de Família és la que més es redueix: 160 milions d'euros, un 74% inferior a les xifres del 2010. El conseller va admetre que li "dol" eliminar la universalitat, però garanteix la cobertura per als més vulnerables i destaca la "temporalitat" de la decisió. "Podríem haver decidit eliminar les ajudes de manera definitiva, però diem ben clar que és una decisió temporal", va assegurar Cleries que va garantir que la universalitat no desapareixeria "si no estiguéssim en aquesta situació".

Aquestes mesures d'austeritat no van agradar als grups de l'oposició, que van fer un front comú al Parlament per aprovar, amb el vot en contra de CiU, una moció que insta el Govern a "no retallar cap de les ajudes a les persones i a les famílies" incloses en la legislació actual, entre elles les previstes a la llei de suport a les famílies de 2003.

Malgrat la "rebolcada" que va patir el Govern aquesta tarda al Parlament, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va aclarir després als periodistes que la moció aprovada no tindrà incidència en la decisió del Govern de deixar sense efecte temporalment l'ajuda universal per fills de 0 a 3 anys.

I és que el Govern té quatre mesos per complir la moció, però la seva voluntat quedarà recollida en el projecte de pressupostos de la Generalitat per a 2011, que preval sobre aquesta resolució parlamentària, va recordar Cleries.

Així doncs, el Govern va donar per fet que podrà concretar aquesta decisió a través dels pressupostos i la seva llei d'acompanyament, si bé CiU encara no compta amb un aliat per tirar endavant els comptes de 2011.

De la seva banda, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va denunciar la dinàmica "irresponsable i de divertiment" en què ha caigut l'oposició, a la qual va acusar de sumar els seus vots simplement per "derrotar" Convergència i Unió.

Lluita contra la prostitució

El Parlament va aprovar una moció, presentada pel PPC sobre seguretat ciutadana, que insta el Govern a impulsar una normativa que prohibeixi la prostitució "en vies i espais de domini públic".

La moció comptava amb diversos punts que havien estat aprovats, la majoria, per unanimitat.

La moció insta el Govern a impulsar una normativa, "en el marc de les competències de la Generalitat", que "declari expressament prohibida" la prostitució en carreteres i zones de domini públic "tant per a la persona que ofereix la prestació com per a la persona que la sol·licita o accepta".

Tots els grups van votar favorablement a aquest punt, excepte ICV-EUiA, que va votar en contra, i ERC, que es va abstenir.