El Govern de la Generalitat planteja un mínim de sis mesos d'empadronament en qualsevol municipi de Catalunya per tenir cobertura sanitària. Així es desprèn de la llei òmnibus de simplificació i reestructuració administrativa, que està en tràmit d'informació pública, i que preveu una modificació de la Llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut que es va aprovar al juliol del 2010. Aquest canvi de normativa, però, no preveu modificar l'article de la mateixa llei de cobertura sanitària que estableix que qualsevol persona que es troba a Catalunya té dret a rebre assistència per part dels serveis d'urgències.

En el seu article 329, la llei òmnibus planteja una modificació d'un apartat de l'article 2 que, en la llei del 2010, estableix que són titulars del dret a l'assistència sanitària a càrrec del Servei Català de la Salut "les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya, i les que hi siguin temporalment, que tingui dret a l'assistència sanitària del Sistema Nacional de Salut, d'acord amb la normativa bàsica de l'Estat".

Amb l'avantprojecte de llei que planteja el Govern, es proposa un canvi en aquest apartat, de manera que serien titulars del dret a l'assistència sanitària a càrrec del Servei Català de la Salut "les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya amb una antiguitat mínima de 6 mesos, que acreditin que no tenen accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec d'una altra entitat diferent del Servei Català de la Salut".

Cal tenir en compte que en la mateixa llei d'accés a l'assistència sanitària hi ha un article que garanteix que tenen accés al servei d'urgències totes aquelles persones que "es troben a Catalunya". D'aquesta manera, si aquesta modificació tira endavant, qualsevol persona podria accedir a les urgències, però necessitaria sis mesos d'empadronament per tenir una cobertura sanitària continuada.

Aquest canvi legal s'inclogui dins de l'Avantprojecte de Llei de simplificació, d'agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l'activitat econòmica que el Govern ha sotmès a informació pública i que l'executiu espera aprovar a finals de juliol. Es tracta d'una llei òmnibus que modifica un conjunt de normatives amb l'objectiu d'aprimar l'administració, agilitar tràmits de tot tipus i eliminar burocràcia.