Dirigents crítics amb la cúpula actual del PSC coincideixen en els seus objectius per al XII congrés del partit, entre ells aconseguir que el PSC tingui un grup propi al Congrés dels Diputats i revisar la relació amb el PSOE, però discrepen en l'estratègia que cal seguir per aconseguir-los.

Segons diverses fonts del PSC, dirigents de l'ala més catalanista del PSC, entre ells alguns exconsellers, estan intentant coordinar la seva estratègia i les seves demandes amb la plataforma Nou Cicle, encapçalada per Raimon Obiols, i amb els col·lectius que demanen una renovació a fons des de les xarxes socials, com a "congresdesdebaix".

No obstant això, les seves estratègies topen, ja que mentre uns aspiren a fer taula rasa amb la cúpula actual al congrés, altres volen una solució negociada i arrossegar el partit a les seves posicions.

Fonts de Nou Cicle apunten que comparteixen els comentaris que ha fet en les últimes setmanes l'exconseller Ernest Maragall i en què ha de renovar-se a fons l'estratègia i les dinàmiques del partit, però subratllen que no estan "per fer la guerra".

Mentre el sector més crític amb l'actual direcció del PSC es proposa demostrar que la seva posició ja no és "minoritària" i subratllen que no permetran que se'ls menyspreï al congrés, els moderats subratllen que la reivindicació del grup propi al Congrés és ja una demanda "majoritària" en el si del PSC i destaquen que dirigents abans totalment tancats a aquesta demanda ara estan virant les seves posicions.