El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha demanat avui una "política més racional d'endeutament" per a l'administració catalana des del govern central donat el gran esforç per reduir el dèficit de Catalunya.

Després de moderar un debat en les XXVII Jornades del Cercle d'Economia a Sitges, Mas-Colell ha tornat fer una crida perquè el govern espanyol aixequi els límits a les emissions de deute de la Generalitat, que en aquest moment no pot dur a terme emissions a llarg termini per prohibició expressa de l'executiu, de la mateixa manera que la resta de CCAA que incompleixin els objectius del dèficit.

"Hem fet un esforç extraordinàriament important", ha destacat avui Mas-Colell, que aquesta setmana ha presentat un Pressupost de la Generalitat que, si bé retalla la despesa en un 10%, mantenen un dèficit que dobla l'objectiu del Govern per a les CCAA.

Mas-Colell ha tornat a defensar que "no se'ns pot responsabilitzar d'un dèficit que en bona part és heretat d'una altra administració".

No obstant això, en superar aquest límit de dèficit la Generalitat, que ha d'emetre en el conjunt d'aquest any 11.000 milions de deute públic, no pot fer-ho a llarg termini, amb la qual cosa aconseguiria millors preus en els mercats.

Malgrat aquesta situació, Andreu Mas-Colell ha assegurat que "mantenim una relació fluida amb el Ministeri d'Economia" i s'ha mostrat esperançat que es pugui trobar una sortida a les seves diferències.

D'altra banda, el conseller ha avisat també que si el Govern espanyol limita la capacitat d'endeutament de la Generalitat, els perjudicats seran els ciutadans catalans, que hauran de fer un sacrifici addicional.

"Una política molt limitada d'endeutament només pot portar que el deute sigui més car i, per tant, un sacrifici per part dels ciutadans de Catalunya, i els ciutadans de Catalunya no s'ho mereixen", ha argumentat.