Josep-Lluis Carod-Rovira ha estat el darrer dirigent d'ERC que es dóna de baixa del partit, seguint les passes d'altres dos màxims responsables que, amb diferentes motius, han abandonat el partit

El primer va ser Joan Hortalà, secretari general d'ERC entre els anys 1987-1989, que va heretar un partit en crisi arran de les eleccions catalanes de 1984. El partit estava llavors liderat per Heribert Barrera i van passar de 14 a 5 escons. El partit, en greu crisi, va escollir Joan Hortalà com a nou líder però en les següents eleccions catalanes del 1988 va perdre vots respecte les anteriors però va guanyar un escó (6). Hortalà no va aconseguir reflotar el partit i el 1989 va ser rellevat per Àngel Colom. Així, va abandonar ERC i el 1993 es va incorporar a Convergència (CDC).

Àngel Colom, secretari general d'ERC del 1989 al 1996, va liderar una renovació. Amb el suport de molts joves, Colom va acon?seguir que en les eleccions catalanes del 1992 remuntés en vots i aconseguís 11 escons. En les eleccions anticipades del 1995 va aconseguir encara un escó més però el 1996, en una nova crisi interna, va abandonar el partit al costat de Pilar Rahola. Colom es va fer militant també de CDC després del fracàs del Partit per la Independència (PI). Aquell 1996, Carod va accedir a la presidència d'ERC i va començar una nova era. En les eleccions del 2003 va aconseguir 23 escons i va facilitar el primer tripartit, que acabava amb l'hegemonia de CiU. El 2008 Joan Puigcercós va rellevar Carod, que es va quedar al marge. Fins divendres, que es va convertir en el tercer dirigent d'ERC a deixar la militància.