kate Moss no concedeix entrevistes. Una de les top models'més influent del món de la moda, la icona que factura 10 milions d'euros anuals i ha estat vint anys marcant tendència, no obre la boca. Cosa que no deixa de ser fascinant tenint en compte el soroll mediàtic que sempre hi ha al seu voltant. La teoria del seu agent és que la veritable bellesa ha de ser silent i que just aquesta reserva és el que la fa al mateix temps tan fascinant com rendible.

En aquesta edició del Cercle d'Economia, en què Artur Mas i Mariano Rajoy han copat la major part dels titulars, ha destacat també el silenci dels socialistes. I no perquè no hi hagi hagut ponents d'aquesta ideologia. De fet, hi han estat rellevants personalitats com el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, l'exministre d'Economia Pedro Solbes o el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián.

No obstant això, potser més significatiu que aquestes intervencions, ha estat el silenci dels socialistes catalans, que han passat per aquestes jornades sense dir ni piu.

En una setmana en què la Generalitat ha impulsat una Llei Òmnibus que en la pràctica enterra la major part de l'herència del tripartit, ni el líder de l'oposició al Parlament, Joaquim Nadal, que va ser en la inauguració; ni l'exconseller d'Economia Antoni Castells; ni l'expresident català José Montilla, que va acudir a la clausura; van fer comentaris.

Contrasta l'actitud dels socialistes catalans amb la que històricament havia mantingut Artur Mas, que aquest any va complir set jornades del Cercle d'Economia ininterrompudes participant en aquest fòrum, la majoria d'elles com a líder de l'oposició catalana.

Fins i tot fa uns anys, quan l'organització d'aquest lobby es va oblidar de Mas, va caldre moure cel i terra per encaixar una intervenció seva que es va col·locar durant un dinar.

Al contrari que els convergents quan estaven en l'oposició, els socialistes catalans no han mogut peça per estar presents en l'edició que ha finalitzat avui, més enllà de les seves visites. Com si el cop electoral en les últimes municipals hagués tingut un efecte secundari inesperat: la mudesa.

El Cercle d'Economia, que sempre ha demostrat tenir una brúixola política en extrem sensible -aquí hi ha la presidència de Josep Piqué just en aquest moment-, ja s'ha avançat al panorama de la nova legislatura espanyola.

"Tots els qui pregunten donen per fet que vostè serà el futur president" li va dir Piqué a un Mariano Rajoy tan complagut amb la rebuda com esquiu en la concreció de les respostes.

Rajoy no va convèncer però l'expectativa era baixa. En canvi, Artur Mas va decebre amb una intervenció en excés acadèmica, potser perquè s'esperava molt d'ell per part d'un públic que dóna suport a la seva política d'ajustos, segons els diversos empresaris consultats.

En tot cas, Mas s'ha emportat del Cercle d'Economia el reconeixement a les seves retallades pressupostàries i, potser, la satisfacció de veure els seus eterns rivals, els membres del PSC, lluny del focus, preguntant-se fins quan al carrer Nicaragua no es dispararan les alarmes.

En el món de les "celebrities" no hi ha res més perillós que ser xicot de Kate Moss. Però en el món de la política no hi ha de més risc que passar de la discreció a la invisibilitat.