El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha expressat aquest divendres l'oposició de l'executiu central respecte al pacte fiscal que proposa Catalunya. "El govern espanyol no té al cap el pacte fiscal, ens hi hem posicionat en contra i seguim així", ha sentenciat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Rubalcaba ha assegurat que aquesta qüestió no es va debatre a la reunió que va mantenir la setmana passada a Barcelona amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida. També ha apuntat que considera que l'executiu espanyol "té garantida" l'estabilitat al Congrés fins al final de la legislatura.

Les seves manifestacions coincideixen amb els primers passos que dóna la comissió del pacte fiscal del Parlament de Catalunya, creada amb el suport de tots els partits nacionalistes i l'abstenció del PSC i del PP. Segons Rubalcaba, aquesta qüestió ni tan sols va figurar a l'ordre del dia de la reunió que va mantenir a Barcelona amb Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, on va abordar la possibilitat que CiU doni suport a l'executiu espanyol a les Corts fins al final de la legislatura.

El vicepresident també ha apuntat que en aquesta reunió tampoc va avançar cap compromís de l'executiu espanyol pel que fa al pagament dels 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que la Generalitat reclama per poder afrontar els objectius de reducció del dèficit. En aquest sentit ha recordat que tots els territoris, també Catalunya, van acordar al Consell de Política Fiscal i Financera situar aquest dèficit a l'1,3% al 2011 i que l'Estat disposa de "mecanismes" per assegurar que serà així.

Estabilitat garantida

Rubalcaba ha considerat també "garantida" l'estabilitat del seu executiu al Congrés dels Diputats fins al final de la legislatura després de les reunions que ha mantingut en les últimes jornades amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del PNB, Iñigo Urkullu.

El vicepresident primer ha recordat que l'objectiu d'esgotar la legislatura és aprovar les reformes que encara estan pendents i, en alguns casos, en tramitació al Congrés, com la de les pensions.