05 de juny de 2011
05.06.2011

Transformador del partit al nou segle

05.06.2011 | 02:00

J

osep-Lluis Carod-Rovira va cedir el lideratge d'ERC el 2008 a Joan Puigcercós, després d'una llarga pugna entre els dos polítics per dirigir el partit republicà, i després de ser en tres ocasions candidat a la presidència de la Generalitat.
Nascut a Cambrils el 17 de maig del 1952, està casat i té tres fills, és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i ha exercit com a professor a l'Escola Universitària de Tarragona. El 1987 va ingressar a ERC i, un any més tard, va ser elegit diputat en el Parlament de Catalunya, i el 1996 va ser proclamat secretari general del partit en el XXI Congrés. Ha estat l'artífex de la transformació d'ERC als anys noranta i principi de segle, amb la construcció d'un discurs de caràcter social i objectius d'autodeterminació i independència per a Catalunya.
Carod va llançar el repte de convocar un plebiscit sobiranista per a l'any 2014 a Catalunya, si bé va aconseguir les seves cotes més grans de celebritat després de la seva entrevista amb dirigents ?d'ETA, que va precipitar la seva sortida forçada del primer govern tripartit el 2004.
Però aquest episodi, que va provocar que el seu lideratge comencés a ser qüestionat dins d'ERC, no només no va suposar el final de la seva carrera política, sinó que públicament li va permetre sortir reforçat, ja que amb ell com a cap de llista en les generals del 2004 el seu partit va obtenir els millors resultats, amb vuit escons.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema