L'expresident d'Esquerra Republicana de Catalunya entre els anys 1996 i 2008, Josep-Lluís Carod-Rovira, s'ha donat de baixa a través d'una carta en què indica que pren ara la decisió per no interferir en el procés congressual d'aquesta formació, han informat a Efe fonts d'ERC.

La carta de baixa de Josep-Lluís Carod-Rovira la va portar ahir personalment a la seu del partit a Barcelona un dels seus homes de confiança durant la seva època de vicepresident del govern tripartit català, Rafael Niubó, segons publica avui el diari Ara.

En la missiva, de dues fulles i datada a Tarragona (Tarragonès), Carod justifica que ha escollit aquest moment perquè, malgrat que feia mesos que estava allunyat del partit, no desitjava "interferir" en els processos electorals de les autonòmiques i les municipals i així no afecta el procés precongressual d'ERC.

L'exdirigent d'ERC assegura que pensa continuar treballant per "una esquerra nacional plural" i, de fet, la setmana que ve té previst pronunciar una conferència en el marc del cicle de col·loquis titulats "Àpats federals".

També recorda en la carta, segons Ara, que va ser sota el seu mandat quan el partit va aconseguir els millors resultats electorals i que es va produir l'alternança històrica en la Generalitat, a través del tripartit (PSC-ERC-ICV).

Atribueix, no obstant això, els resultats electorals als actuals dirigents d'ERC que, mentre ell era vicepresident, prosperaven per "controlar" el partit.

Carod-Rovira va cedir el lideratge d'ERC el 2008 a Joan Puigcercós, després d'una llarga pugna entre els dos polítics per dirigir el partit republicà, i després de ser en tres ocasions candidat a la presidència de la Generalitat.

Nascut a Cambrils (Baix Camp) el 17 de maig del 1952, està casat i té tres fills, és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i ha exercit com a professor a l'Escola Universitària de Tarragona.

El 1987 va ingressar a ERC i, un any més tard, va ser elegit diputat en el Parlament de Catalunya, i el 1996 va ser proclamat secretari general del partit en el XXI Congrés.

Ha estat l'artífex de la transformació d'ERC en els anys noranta i principi de segle, amb la construcció d'un discurs de caràcter social i objectius d'autodeterminació i independència per a Catalunya.

Carod va llançar el repte de convocar un plebiscit sobiranista per a l'any 2014 a Catalunya, si bé va aconseguir les seves cotes més grans de celebritat després de la seva entrevista amb dirigents d'ETA, que va precipitar la seva sortida forçada del primer govern tripartit el 2004.

Però aquest episodi, que va provocar que el seu lideratge comencés a ser qüestionat dins d'ERC, no només no va suposar el final de la seva carrera política, sinó que públicament li va permetre sortir reforçat, ja que amb ell com a cap de llista en les generals del 2004 el seu partit va obtenir els millors resultats amb vuit escons.