06 de juny de 2011
06.06.2011
Investigació del CSIC

La contaminació urbana arriba als llacs aïllats del Pirineu

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes hi ha detectat traces de níquel, coure, zinc, arsènic, seleni, cadmi i plom

04.06.2011 | 14:12

La contaminació difusa arriba fins als llacs aïllats d'alta muntanya i s'acumula en els sediments d'aquestes conques, que procedeixin de les zones urbanes i industrials ubicades a centenars de quilòmetres, segons han constatat científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (Girona) adscrit al CSIC.

En declaracions a Europa Press, la investigadora i autora del treball, Montserrat Bacardit, ha explicat que aquestes acumulacions de contaminants poden ser "potencialment perilloses" i, a causa de la seva persistència durant dècades, poden reintroduir-se en el cicle hidrològic en qualsevol moment.

Bacardit ha detectat traces de níquel, coure, zinc, arsènic, seleni, cadmi i plom en les conques de diversos llacs del Pirineu que, tot i que són elements presents en la naturalesa, en aquests casos procedeixen de l'activitat humana.

Les acumulacions són superiors en sediments i sòls, i de fet presenten una magnitud tres vegades superior a la que s'introdueix per via atmosfèrica.

La investigació també ha constatat l'evolució de la presència dels contaminants varia en cada moment i, en el cas del plom, van passar a ser inferiors quan es va limitar l'ús d'aquest mineral en les gasolines dels automòbils.

La idea general de l'estudi és que la contaminació difusa no només es queda a l'entorn del lloc on s'origina, fruit dels processos de combustió, sinó que viatja fins a les zones més elevades a la mercè de vectors de transport com les precipitacions i els vents.

Tot i això, Bacardit ha ressenyat que el nivell de contaminació de les aigües d'aquests llacs d'alta muntanya són molt petites i no representen cap perill per a l'home, si bé poden reintroduir-se en el medi i per tant, és positiu reduir-ne la seva producció.

La investigadora ha explicat que el procés de canvi climàtic pot accelerar aquest procés de reintroducció, pel qual és necessari romandre "atent" a l'evolució d'aquesta contaminació.

Alhora, els investigadors han comparat les dades dels llacs del Pirineu amb altres zones europees, i han constatat que la contaminació és lleugerament superior a les muntanyes que conformen la frontera entre Eslovàquia i Polònia i la zona sud dels Alps.

En el cas del Pirineu, part dels contaminants arriben associats a la pols procedent del desert del Sàhara, ha explicat Bacardit, que en aglutinar altres partícules en el seu viatge reforça la deposició d'aquests contaminants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema