Empreses alemanyes entrevistaran i seleccionaran aquesta setmana joves enginyers a Barcelona el pròxim dia 8 per treballar al país germànic, fonamentalment en el sector de la indústria i telecomunicacions.

La Cambra de Comerç d'Alemanya a l'Estat espanyol ha organitzat dos seminaris el dia 8 a Barcelona i el dia 10 a Madrid per promoure la mobilitat laboral com a opció i oportunitat per als professionals catalans i espanyols que vulguin col·locar-se a Alemanya.

En aquests trobades hi participaran tres empreses germàniques, dues de mitjanes i una de gran, amb ofertes de treball concretes per a enginyers desocupats a l'Estat que a més de tenir el títol universitari dominin la llengua alemanya i estiguin col·legiats.

En total, en cada trobada seran seleccionats prop de 20 enginyers catalans i espanyols, encara que també hi podran assistir més joves professionals amb la finalitat de mostrar les seves qualificacions per a futures contractacions.

Els seminaris analitzaran la situació, les perspectives i els reptes que ofereix el mercat laboral alemany, així com els requisits necessaris per poder accedir a un treball en aquest país europeu.

La trobada de Barcelona tindrà lloc a la seu de la Fundació Bertelsmann, mentre que la de Madrid es realitzarà a l'Institut de l'Enginyeria de l'Estat.

Tots dos seran inaugurats pel director gerent de la Cambra de Comerç Alemanya, Walther von Plettenberg, i en els dos participarà el director de l'equip internacional dels serveis de la Central de Tramitació d'Ocupació alemanya a l'Exterior (ZAV), Gerald Schomann, que explicarà les oportunitats de desenvolupament professional al seu país.

La ZAV ha estat la institució promotora per a la captació d'enginyers espanyols després que el 27 de gener passat s'iniciés la col·laboració entre els Serveis Públics de l'Estat espanyol i d'Alemanya, a través de la xarxa europea EURES, per reclutar personal qualificat amb la finalitat de treballar a Alemanya en els sectors de la sanitat, enginyeria, docència, hostaleria i turisme.

Fonts de la Cambra de Comerç Alemanya van assenyalar a Efe que des que el govern de la cancellera Ángela Merkel "obrís la caixa dels trons" les demandes d'informació de desocupats espanyols sobre el mercat de treball alemany han estat "moltíssimes".

I és que l'Executiu alemany pretén amb aquest programa de captació de joves aturats espanyols altament qualificats resoldre parcialment el seu dèficit nacional de professionals especialitzats.

El ministre d'Economia germànic, Philipp Rösler, va assegurar el 24 de maig passat que Alemanya ha de recórrer a la força de treball qualificat exterior com a "font de riquesa".

El govern alemany diu precisar uns 140.000 llicenciats en ciències, especialment en el terreny de l'enginyeria i les telecomunicacions, per seguir impulsant el seu creixement econòmic.

Actualment, l'Ambaixada d'Alemanya a l'Estat espanyol informa detalladament de com poder accedir a una feina en aquest país, sigui de forma permanent o per a treballs temporals en vacances.

Ofereix vies alternatives, bé a través de les Oficines d'Ocupació locals d'Alemanya, dels serveis especials de la ZAV o a través de les agències d'intermediació laboral que, puntualitza, "són gratuïtes".

També informa sobre la possibilitat d'"exportar" a Alemanya, per un màxim de tres mesos, els drets d'atur que el desocupat estigui cobrant a l'Estat espanyol, amb la finalitat de no perdre'l.

Això no obstant, recorda que per poder accedir a una ocupació al país germànic l'espanyol ha de posseir un nivell intermedi d'alemany (B1/B2 del marc comú europeu de referència per a les llengües).