El president de la Generalitat, Artur Mas, ha participat aquest diumenge a la 33 edició dels Premis Baldiri i Reixac a l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. Mas ha destacat que aquests guardons són un reconeixement a "l'esforç, el treball, la imaginació i el talent", valors, ha dit, que cal inculcar per garantir el creixement i la projecció de Catalunya. "Si com a país som capaços de conservar aquests valors i de tenir les arrels ben fondes, creixerem i l'arbre anirà molt alt", ha dit el president. Davant un auditori amb més d'un miler d'alumnes, mestres i pares, Mas també ha destacat els valors interns del país i ha dit que cal "estimar la cultura, la llengua i les tradicions" catalanes.

Els premis Baldiri Reixac han repartit aquest diumenge més de 110.000 euros en premis, un total de 70 guardonats entre les millors iniciatives impulsades pels alumnes a les escoles de Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha participat en la cerimònia i ha agraït a la Fundació Lluís Carulla, impulsors dels Baldiri Reixac ja fa 33 anys, que institucionalitzessin aquests premis en uns temps difícils per a la normalització de la cultura i la llengua catalana i amb l'objectiu de reconèixer els valors que ha destacat el president.

Mas ha subratllat la importància d'estimar la cultura nacional i que aquesta estigui arrelada entre la societat catalana. "Els països són com els arbres, com més fondes tenen les seves arrels, més poden créixer, més poden expandir-se i més poden projectar-se fins i tot a nivell internacional", ha remarcat el president.

El Casal de l'Espluga de Francolí s'ha omplert de gom a gom, sobretot d'alumnes però també de professors, i pares i mares. Davant d'un auditori ben jove, el president ha posat d'exemple els últims èxits del Futbol Club Barcelona. Uns èxits, ha assenyalat, que arriben quan "a part de més de tenir bons jugadors o bons alumnes, es tenen uns valors interns que apel·len a la col·laboració, l'esforç, la creativitat, i la unió".

Abans dels premis, Artur Mas ha estat a l'ajuntament de l'Espluga de Francolí, on ha mantingut una reunió amb l'alcalde, David Rovira, i després ha visitat el Museu de la Vida Rural en la seva primera estada al municipi des que va ser nomenat president de la Generalitat.