Han passat 30 anys des del descubriment del virus del Sida i la prevenció segueix sent el cavall de batalla de la lluita contra aquesta malaltia. Una enfermetat que a la dècada dels 80 era letal i que en un primer moment va ser classificada com un tipus estrany de pneumonia i de càncer. Fins als nostres dies, el Sida ha acabat amb la vida de més de 30 milions de persones.

Entre 600 i 700 ciutadans s'infecten cada any del virus del VIH a Catalunya i aquest any la tendència es manté respecte a l'any passat. Des de l'Associació Antisida Lleida alerten que malgrat que la mortalitat dels malalts de Sida s'ha reduït dràsticament els darrers anys, continuen havent-hi infeccions, per la qual cosa insisteixen a la ciutadania en la necessitat de prevenir i mantenir una actitud responsable.

L'any passat es van detectar 118 nous casos de Sida i es calcula que actualment hi ha 13.000 persones que han desenvolupat la malaltia a Catalunya. Aquest dijous, la capital del Segrià acull diferents activitats amb motiu de la celebració del Dia Memorial de la Sida, en record de les víctimes.

El coordinador d'Antisida Lleida, Joan Fibla, ha explicat que gràcies a la medicació antiretroviral s'ha pogut reduir "radicalment" la taxa de mortalitat dels malalts de Sida, tot i que alerta que el principal obstacle és que s'ha "pogut evitar que la gent no s'infecti, perquè l'única eina que és la prevenció de les persones i una actitud responsable en les relacions sexuals".

Així, ha detallat que l'any passat es van detectar 118 nous casos de Sida a Catalunya i, tenint en compte que es calcula que hi ha uns 13.000 malalts, assegura que és un descens "important" respecte els nous casos detectats fins ara.

La mitjana de persones infectades pel VIH a Catalunya és d'unes 700 cada any. El 2010 se'n van detectar una mica més de 600 i aquest any la tendència es manté, tot i que podria haver-hi una petita disminució, segons Fibla.

El coordinador de l'associació celebra que, actualment, el 65% dels casos es detecten "a temps" la qual cosa els permet iniciar d'immediat els tractaments i millorar "significativament" la qualitat i l'esperança de vida dels afectats. Aquest fet ha comportat que s'hagi passat d'uns nivells de mortalitat del 65% en la dècada dels 80, a una xifra inferior al 5% en l'actualitat.

L'any passat a Lleida es van detectar vuit nous casos d'infecció per VIH, el 75 per cent dels quals en homes. De les 374 proves de diagnòstic que es van fer, només el dos per cent van donar un resultat positiu. Tot i que el nombre de proves efectuades va créixer, es van registrar quatre positius menys que el 2009. Des de l'any 1981 fins el mes de juny del 2010, 533 persones han desenvolupat aquesta malaltia a Lleida. En els darrers quatre anys, l'associació ha practicat unes 1.200 proves de detecció de la malaltia a la ciutat.

Preocupació per les possibles retallades sanitàries

El coordinador de l'Associació Antisida Lleida ha volgut llençar un avís a les institucions perquè les retallades pressupostàries previstes en l'àmbit sanitari no afectin el col·lectiu ni els tractaments que se'ls dispensa. D'altra banda, Fibla ha insistit que cal lluitar per evitar el rebuig social i desmitificar la malaltia, així com que es deixi de considerar una malaltia infecciosa quan simplement és transmissible, bàsicament per contacte sexual. "No tan sols és un canvi de denominació sinó que al darrere de la paraula infecciosa hi ha una càrrega social molt important", ha subratllat.

Aquest dijous, la plaça de la Catedral acull la celebració del Dia Memorial de la Sida a la ciutat de Lleida. Durant tot el dia hi ha instal·lada una carpa informativa on s'informa els ciutadans de la malaltia i es reparteixen preservatius i llaços vermells. A més, s'ha elaborat un gran mural de tapissos en record de les víctimes de la malaltia. També es convida els vianants a escriure missatges d'esperança i de suport als afectats.