La presentació de l'anomenada llei òmnibus que modificarà unes 80 normes aprovades pels Governs tripartits centra el debat polític d'aquest inici de setmana. I a Ciutadans no han dubtat a entrar a criticar durament la llei i les intencions de l'executiu de CiU. El diputat Jordi Cañas ha qualificat "d'autèntic atac al parlamentarisme" la llei òmnibus i ha qüestionat els nacionalistes perquè sembla que "repudia el debat i li molesta". C's, a més, creu que el Govern podrà tirar-la endavant gràcies al suport del PPC, amb el que "sospita" que CiU està forjant una aliança "per intercanviar cromos" i "repartir-se el pastís" d'alcaldies i diputacions a canvi de votar la llei òmnibus i els pressupostos.

Oposició frontal de Ciutadans a la llei òmnibus per la forma i pel contingut. Així ha avançat aquest dilluns al matí Jordi Cañas la posició del seu partit davant la presentació d'aquest projecte que el Govern vol portar al Parlament per modificar unes 80 normes legislatives. Per Cañas, dir que la llei pretén simplificar tramitacions és només una excusa que posa l'executiu del president Artur Mas. I és que el diputat creu que la vertadera intenció del Govern és "dinamitar l'herència" dels anteriors executius "en una causa general contra el tripartit".

I és que a Ciutadans no li ha agradat que el Govern presenti aquesta llei. "És un atac al parlamentarisme", ha sentenciat Cañas, visiblement molest perquè Mas vulgui "aprovar tantes reformes d'un sol cop". "Ja sabem que CiU rebutja el parlamentarisme, el repudia. El Parlament i el debat li molesten, l'inquieten", ha retret el diputat de Ciutadans. Per Cañas, la llei òmnibus és, precisament, "un clar exemple" d'aquesta animadversió al parlamentarisme que atribueix als nacionalistes.

Però a Cañas no només ha criticat el fons de la llei, sinó que tampoc li ha agradat la forma en que s'ha fet i sobretot el moment en que es presenta. El diputat creu que no és casualitat que la llei òmnibus aparegui quan s'estan negociant pactes a ajuntaments i diputacions, i quan el suport als pressupostos de la Generalitat encara està a l'aire. En aquest sentit, Ciutadans "sospita" que CiU i PPC està "forjant una pepevergència" que volen estendre a tots els temes sobre la taula, posant en pràctica així un "intercanvi de cromos" que Cañas ha criticat.

"Aquest 'Majestic 2' és un pacte entre conservadors que suposarà més retallades socials, en polítiques bàsiques". Ha retret Cañas, que ha volgut recordar, a més, que si el PPC acaba sent el company de viatge de CiU al Parlament "renunciarà als seus principis per tocar poder". "No dubtaran en renunciar a la defensa del conjunt dels drets dels catalans, com ja ho van fer amb el primer pacte del Majestic", ha dit Cañas, qui ha alertat que una "pepevergència" suposarà que els populars "donin suport a l'incompliment de les sentències de TS i TC" en matèria lingüística i educativa. "Ho deixarà en segon pla. Vol ser una força de centre dreta catalanista que no molesta a CiU, vol ser còmode al nacionalisme", ha conclòs el diputat de Ciutadans.