Les principals entitats ecologistes de Catalunya van demanar ahir la "retirada immediata" de l'avantprojecte de la llei òmnibus de simplificació administrativa de la Generalitat i van advertir que, en cas contrari, presentaran una queixa davant la Unió Europea per entendre que aquesta vulnera diverses directives comunitàries.

Si la relació entre els ecologistes i el govern d'Artur Mas va començar amb mal peu per la supressió de la conselleria de Medi Ambient, la llei òmnibus ha acabat per trencar qualsevol sintonia, ja que els grups conservacionistes creuen que aquest avantprojecte, que afecta a 22 lleis de l'àmbit mediambiental, és fruit de la "improvisació" i que no té "transparència i diàleg democràtic".

En una roda de premsa conjunta, representants de Greenpeace, Depana, Ecologistes en Acció, la Federació d'Entitats ecologistes de Catalunya i de SEU/Birdlife -entre d'altres organismes- van explicar que estan treballant a "marxes forçades" per presentar al·legacions a aquesta llei, malgrat els pocs dies dels quals disposen i el gran nombre de modificacions que inclou.

L'exclusió de la Vall de Santa Creu del perímetre del Parc Natural del Cap de Creus, permetre el pas de motos i cotxes per pistes forestals d'espais naturals o la descatalogació d'algunes espècies protegides de petites aus cantores per permetre la seva caça en viu i la possibilitat de pescar en reserves biològiques són alguns dels punts més criticats.

Crítiques als terminis

La decisió del Govern d'allargar el període d'exposició pública per poder presentar al·legacions -que acabava avui i s'ha ajornat fins al 20 de juny- no ha aplacat el malestar dels ecologistes, que creuen que amb aquesta "maniobra" la Generalitat no pretén millorar el procés de participació, sinó no incomplir els terminis legals.

"El que està fent el govern és pervers, i entra en competència amb normes de rang superior perquè, per exemple, inclou modificacions en la transposició de la directiva europea sobre avaluació d'impacte ambiental o sobre les aus, a més d'altres lleis estatals", va indicar el president de la Federació d'Entitats Ecologistes, Joan Vázquez, que va recordar que Catalunya és una de les comunitats "més infractores" en aquesta àrea.

"Si no volen complir amb les normes haurem de deixar la Unió Europea i passar-nos a la Unió Africana", va dir Vázquez, que va indicar que no és necessari que la llei òmnibus estigui aprovada per presentar la queixa davant Brussel·les.

La delegada de SEU/Birdlife, Cristina Sánchez, que va lamentar que els ecologistes no compten amb cap interlocutor per la supressió del Departament de Medi Ambient, va criticar que el Govern no els hagi notificat que emprendria aquestes reformes.

De la seva banda, la delegada de Greenpeace a Catalunya, Anna Rosa Martínez, va posar èmfasi en la possibilitat que obren els canvis a la llei de residus, que permetrà la seva incineració directa a les instal·lacions.