El conseller d'Interior, Felip Puig, va defensar ahir la intervenció policial a la plaça Catalunya de Barcelona i va dir que el seu únic error va ser no haver valorat prou el nivell de violència dels "indignats", davant una oposició que va criticar unànimement la seva ineficàcia.

Puig va comparèixer davant la comissió de Justícia del Parlament per donar explicacions de la intervenció policial al campament d'"indignats", a petició pròpia i de la resta dels grups parlamentaris.

En la seva intervenció, el conseller va tornar a justificar les càrregues dels Mossos, per les "agressions, insults i amenaces" que segons ell van rebre per part d'alguns violents, i només va reconèixer com un error no haver valorat de forma suficient el nivell d'agressivitat dels concentrats.

"Hem après la lliçó", va dir Felip Puig, que va insistir que la planificació de l'operatiu va ser idònia, en descartar-se actuar de nit per evitar una reacció "histèrica o hostil" dels acampats, i que es van aconseguir els objectius, en prevenir riscos de cara a la celebració de la victòria del Barça l'endemà.

El conseller va lamentar les "situacions de violència no desitjades" que es van produir a la plaça i, després de declarar-se, malgrat els "acudits", una persona contrària a la violència, va denunciar les "mentides" que s'han abocat sobre la intervenció a la plaça Catalunya i el paper dels Mossos.

Segons Puig, són falsos molts dels comentaris que corren per internet atribuïts a mossos d'esquadra que van participar en la intervenció de "neteja", mentre que a la xarxa s'han penjat les direccions d'alguns agents antiavalots, als domicilis dels quals han aparegut pintades amenaçadores.

D'altra banda, va assegurar que no tornarà a existir un comandament bicèfal en operacions d'ordre públic entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana.

Allau de crítiques

Els partits de l'oposició al Parlament van censurar el conseller d'Interior, Felip Puig, per l'operació policial dels Mossos d'Esquadra. Tots van coincidir a defensar la professionalitat dels Mossos però van criticar les ordres polítiques de Puig i en van qüestionar la idoneïtat. Mentre que PSC i PP es van limitar a criticar el paper de Puig, ICV-EUiA i SI li van demanar la dimissió. Per la seva banda, ERC va demanar la reprovació del conseller.

La intervenció més dura va arribar de la mà del portaveu ecosocialista, Jaume Bosch, que va acusar Puig d'actuar amb prepotència i sense autocrítica, cosa que havia "dilapidat" el prestigi dels Mossos d'Esquadra a tot el món.

Per la seva banda, el diputat del PSC Joaquim Llena va assegurar que el seu grup no li demanava la dimissió tot i que "en poc temps ha acumulat massa targetes grogues", motiu pel qual "el que li tocaria seria una exclusió temporal".