El Departament de Salut ha garantit que el sector públic no farà activitat privada si això comporta trencar amb el principi d'equitat en el servei públic o bé comporta competència deslleial amb el sector privat. Així ho han explicat fonts de la conselleria a l'ACN després que l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) hagi mostrat el seu rebuig a la modificació de la llei de l'Institut Català de la Salut (ICS) prevista a la llei òmnibus i que preveu que als centres i serveis de l'ICS s'hi pugui fer activitat privada. Amb aquesta mesura, el Govern vol aconseguir una nova font d'ingressos, però remarca que això en cap cas vol dir que l'executiu català pretengui privatitzar res.

Els centres de salut privats han presentat un manifest "per la viabilitat de la sanitat privada catalana" perquè se senten amenaçats davant la modificació que preveu la llei òmnibus. Des del Departament, però, es recorda que en altres centres públics que no són de l'ICS s'hi permet l'activitat privada mentre que, per llei, aquesta possibilitat no estava permesa en el cas de les instal·lacions i els serveis de l'Institut Català de la Salut.

A través de la llei òmnibus, el Departament de Salut vol aixecar aquesta prohibició per aconseguir així una nova via d'ingressos en un moment de retallada pressupostària. Però fonts de Salut han garantit que en cap cas aquest canvi afecta a la titularitat de les instal·lacions i dels serveis i que, a través d'aquesta modificació, no es pretén privatitzar res.

Les mateixes fonts han remarcat que amb aquesta modificació només s'obre la possibilitat que els centres de l'ICS puguin acollir activitat privada, però que no està definit encara com es faria. A més, han garantit que sempre es durà a terme tenint en compte que es respecti el criteri d'equitat als serveis públics i que no provoqui competència deslleial amb el sector privat.