ICV-EUiA ha instat aquest dimecres el Govern català a pujar els impostos a Catalunya, demanant gravar més les grans fortunes i els moviments especulatius, sumant-se així a la proposta que també han fet els socialistes catalans d'endurir la política fiscal.

En roda de premsa al Parlament català, el secretari general d'ICV-EUiA i el diputat ecosocialista Joan Boada han considerat "immoral" que en un context econòmic com l'actual no s'aposti per una nova fiscalitat que incrementi els ingressos de la Generalitat.

Tots dos ho han dit després que ICV-EUiA hagin presentat una esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupostos de la Generalitat perquè en la seva opinió "hi ha alternatives" a les retallades socials i han presentat una sèrie de mesures que augmentin la recaptació en 2.000 milions d'euros.

ICV-EUiA proposa una dotzena de mesures perquè el Govern català vegi incrementats els seus ingressos, de manera que, segons càlculs de la formació, es permetrien sumar 2.000 milions d'euros als ingressos de les arques catalanes.

A més de reclamar els 1.450 milions d'euros que l'Estat deu a Catalunya pel fons de competitivitat, ICV-EUiA planteja una nova fiscalitat que gravi les grans fortunes i l'especulació, així com la possibilitat d'incrementar els impostos especials derivats del tabac i el alcohol, i la no supressió de l'Impost de Successions i Donacions.

Des de les files ecosocialistes es lamenta que en un moment en què l'economia verda pren impuls a Europa, els Pressupostos de la Generalitat no contemplen mesures en aquest àmbit, per la qual cosa proposen que es progressi en la fiscalitat dirigida a l'estímul de les activitats i consums sostenibles i apunten a un impost sobre l'energia nuclear que, segons les seves xifres, podria aportar 40 milions més a les arques catalanes.

Uns pressupostos de "covards"

Herrera ha defensat que les propostes de la seva formació demostren a CiU que sí hi ha marge per modificar uns pressupostos "que expressen prepotència i arrogància", i ha rebutjat que les retallades en sanitat i educació siguin inevitables.

"Hi ha marge si en comptes de retallar drets es retalla en privilegis i despeses supèrflues", ha assenyalat el dirigent ecosocialista, que ha acusat CiU d'actuar amb covardia en ser fort amb els febles i feble amb els forts.