10 de juny de 2011
10.06.2011
Explicacions sobre la càrrega policial

Puig admet "contradiccions" entre Mossos i Urbana

Assegura que en la concentració dels 'indignats' del proper dimarts es treballarà sota "un comandament únic"

09.06.2011 | 13:47
El conseller Felip Puig durant la seva intervenció al Parlament aquest dimecres.

El conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, ha admès aquest dijous que hi va haver "contradiccions" entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana en l'operatiu per desmantellar el campament d''indignats' de plaça Catalunya el divendres 27 de maig. És "una de les coses que hem après", ha dit a Catalunya Ràdio, i per solucionar-ho cal "un comandament únic". De fet ha anunciat que treballa seguint aquesta hipòtesi per afrontar la concentració que els 'indignats' han convocat per al pròxim 14 de juny davant les portes del Parlament de Catalunya.

Puig ha defensat a capa i espasa l'actuació policial del 27 de maig i ha reiterat que si la gent concentrada a plaça Catalunya i rodalies durant aquell matí hagués fes cas a la policia, "no hauria passat res".

Tot i això ha admès, com ja ho ha fet aquest dimecres en compareixença parlamentària, que alguna cosa no es va fer bé per part de la policia, i hi ha aprofundit assegurant: "El que no pot passar és que en una actuació conjunta hi hagi instruccions contradictòries".

Puig ha afegit que aquesta "és una de les lliçons" que s'han après i ha subratllat que ho deia "sense posar el dit a l'ull a ningú". La conclusió a la qual s'ha arribat gràcies a aquesta lliçó és que: "en actuacions d'ordre públic, que són delicades i fràgils, el que cal és que totes les forces que actuen estiguin comandades per un únic responsable operatiu".

I en aquest sentit treballen de cara a la concentració convocada pels 'indignats' el pròxim 14 de juny davant les portes del Parlament. Puig ha advertit: "Suposo que qualsevol advocat també recordarà que el Codi Penal diu que és delicte impedir als representants del poble actuar d'acord al seu mandat. Jo el que faré serà intentar garantir la integritat de l'actuació dels diputats del Parlament".

Aquesta garantia s'hauria d'aplicar ja a través de la idea del comandament únic, però Puig ha admès que de moment se n'està parlant, atès que la normativa que regula l'espai del Parc de la Ciutadella, que engloba la seu del Parlament, és municipal i correspon, per tant, a l'Ajuntament de Barcelona.

Imatges com a prova

L'actuació policial del 27 de maig ha derivat també en una polèmica per l'ús mediàtic de les imatges de les càrregues. El conseller Puig havia dit que mostraria imatges obviades pels mitjans en què es veien Mossos agredits. De moment, però, aquestes imatges no han aparegut, i aquest dijous Puig ho ha justificat assegurant que, si es mostressin, podrien ser descartades pel jutge com a prova en futurs processos judicials que el Departament decideixi endegar contra els presumptes agressors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema