La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat canviarà el model de digitalització de les aules el proper curs i, optativament, en lloc de seguir dotant als alumnes amb un portàtil personal, comprarà ordinadors 'netbook' per a l'escola, que hauran de quedar-se al centre , i es combinaran amb l'ús de llibres de text.

En roda de premsa, la consellera Irene Rigau ha explicat que hi haurà un canvi de model i que no hi haurà un ordinador portàtil per nen, sinó que seran ordinadors portàtils per a l'aula amb "carros transportables" dins del mateix escola.

La materialització d'aquest pla per al nou curs 2011-2012 es concreta en una dotació de 13.500 ordinadors per a les aules de primària i uns altres 31.000 a Secundària, a més d'una dotació de pissarres digitals per a 2.660 aules.

Tot i aquestes dades, encara es tracta d'una previsió, ja que a Secundària els 387 instituts públics que estan en el pla i que rebran alumnes de primer d'ESO podran escollir -fins a finals de juny- si continuen amb l'antic pla Educat 1x1, amb ajuts a les famílies per comprar el portàtil, o bé rebre una assignació equivalent per comprar ordinadors i pissarres digitals.

Els instituts amb estudiants de segon, tercer i quart de Secundària que ja fan l´1x1 seguiran amb aquest model integrant-se en el 2.0, però podran adquirir llibres complementàriament.

Mentrestant, els alumnes d'instituts on no hi havia pla Educat comptaran amb el contingent de 100.000 ordinadors que hi ha al sistema educatiu i es veuran equipats, prioritàriament, amb pissarres digitals, i progressivament podran adquirir ordinadors a través del catàleg de materials.

"El nostre objectiu és finançar ordinadors que acabin sent del centre, i no el que s'acaba portant l'alumne a casa", ha explicat Rigau, que ha remarcat que a diferència de la situació actual, ara hi ha llibertat per triar el model.

El programa té una previsió de dos cursos, de manera que afectarà 1.710 escoles de Primària i 574 instituts durant el curs 2012-2013.

A més de la conjuntura econòmica, la consellera ha retret al pla 1x1 de l'exconseller Ernest Maragall les limitacions de connexió dels centres i l´impacte pedagògic, pendent de demostrar.