Tres catalanes formaran part de la segona Flotilla de la Llibertat, que es proposarà de nou trencar el bloqueig de Gaza i portar-hi 2.000 tones de material d'ajuda humanitària. En total, hi prendran part un miler de persones de més de 20 països, distribuïdes en una desena de vaixells. Es tracta de Maria del Mar Fernández, advocada jubilada que va formar part del primer trencament del bloqueig de Gaza per mar l'agost del 2008, a bord del Free Gaza; Dolors Ortiz Fábregas, teleoperadora i sindicalista; i Laura Arau, qui ja va ser en la primera flotilla de la Llibertat, que va dur-se a terme ara fa un any i que va acabar amb un atac de l'exèrcit israelià que es va cobrar la vida de nou persones.

Els organitzadors de la segona Flotilla de la Llibertat tenen previst sortir cap a Palestina en els propers dies, però no volen concretar quan ni des d'on per motius de seguretat. Després de deu mesos de treball, Rumbo a Gaza -l'organització de l'estat espanyol que col·labora en la iniciativa- ha aconseguit reunir un milió d'euros i aportar un vaixell, activistes i ajuda humanitària a la segona flotilla. En total, hi participaran una cinquantena de persones de tot l'estat espanyol. Entre elles, l'eurodiputat d'Esquerra Unida Willy Meyer

En la primera flotilla de la llibertat, hi viatjaven 750 persones, de les quals 50 van resultar ferides i 9 van morir després que l'exèrcit israelià l'interceptés al mar el 31 de maig del 2010, quan encara no havia arribat a Gaza. Laura Arau, que era en la flotilla l'any passat juntament amb el seu company Manuel Tapial, ha explicat aquest dimecres que "Israel pot atacar o no segons la pressió social que facin els altres països".

Com que l'any passat Israel va assaltar els vaixells al•legant que hi havia risc que els activistes portessin armes, enguany han enviat una carta al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, per demanar que organismes internacionals independents els revisin la càrrega abans de sortir del port i un cop hagin arribat a Gaza. La intenció és dur sobretot material sanitari i escolar. "Mai hem portat armes", ha sentenciat Maria del Mar Fernández, que era al vaixell Free Gaza quan va aconseguir trencar el bloqueig el 2008.

El ministeri d'Afers Exteriors desaconsella participar en la flotilla

Mentrestant, el govern espanyol desaconsella embarcar en qualsevol buc de la iniciativa, "a causa del greu perill que pot suposar per als participants", segons resa el web del ministeri d'Afers Exteriors. "S'aconsella que l'enviament d'ajuda humanitària a Gaza es faci per via terrestre i respectant els canals autoritzats", diu la pàgina. L'osonenca Laura Arau ha titllat de "gravíssim" el fet que l'Estat mostri aquesta "complicitat" amb Israel.

Rumbo a Gaza ha rebut més de 2.000 adhesions, entre organitzacions i persones a títol individual. Entre les personalitats que hi donen suport, destaquen Federico Mayor Zaragoza, Rosa Regàs, el magistrat José Antonio Martín Pallín, Alberto San Juan, l'actor Willy Toledo, el Gran Wyoming, Aitana Sánchez Gijón, Miguel Ríos, Teresa Aranguren, Lluís Llach, Pilar Manjón, Juan José Tamayo, Emilio Silva, Leo Bassi i Olga Rodríguez.