El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha exigit una "rectificació immediata" al Ministeri de Foment després que el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, hagi considerat "inviable" que la Generalitat canviï l'operador de Rodalies, que actualment és Renfe, després d'una reunió entre la Generalitat i Foment.

Recoder ha expressat la seva "perplexitat" per unes declaracions de Morlán que "van contra l'esperit i de la lletra del traspàs" de Rodalies, que va signar l'anterior Govern. Recoder ha recordat que CiU va criticar molts cops el traspàs perquè no incloïa ni les estacions, ni les vies, ni la catenària, ni el personal.

Per tant, Recoder s'ha preguntat com pot la Generalitat garantir als ciutadans "la millora del servei si tampoc té capacitat de triar l'operador" i ha considerat que les declaracions de Morlán no tenen "cap base jurídica". El titular de Territori i Sostenibilitat ha recordat l'acord de traspassos, que inclou canviar la llei ferroviària per possibilitar que la Generalitat pugui triar operador i ha lamentat que ara Morlán digui que això no és possible esgrimint aquesta mateixa llei.

El conseller ha demanat el canvi d'aquesta llei, tal i com es va comprometre el govern de l'Estat amb la Generalitat, i ha reclamat que "es posi fil a l'agulla" en aquest sentit, ja que encara no s'ha fet després de més d'un any de traspàs. Recoder també ha lamentat que Morlán hagi fet aquestes declaracions després de la reunió d'aquest matí entre Foment i Territori i Sostenibilitat, en la que no s'havia parlat d'aquest tema.

En un comunicat, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha detallat que, en l'acord polític de 21 de juliol de 2009 entre la Generalitat i l'Estat, es definia que "en el cas que no es renovi el contracte programa o qualsevol de les parts desisteixi de la negociació amb un preavís d'almenys 3 mesos es prorrogarà automàticament l'actual contracte programa fins el 31 de desembre de 2011, data en la qual els mitjans contemplats en l'apartat anterior es traspassaran a la Generalitat, que, en conseqüència es subrogarà en tots els drets i obligacions fins llavors corresponents a l'Administració General de l'Estat o a Renfe Operadora, i, específicament, en els que afecten als treballadors afectats pel traspàs".

Així, la Generalitat confirma que "ja es preveia explícitament la possibilitat de subscriure contractes-programa amb altres operadores que no siguin Renfe".