El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha anunciat aquest dijous que el seu partit no presentarà finalment una esmena a la totalitat als pressupostos del Govern de la Generalitat. Millo ha destacat que "les converses han avançat de forma satisfactòria" amb el Govern, però ha volgut remarcar que això no significa "que estigui el pressupost pactat ni acordat i que tampoc hi ha una decisió presa sobre el vot definitiu al final del procés" per part dels populars catalans. El dirigent del PPC ha recalcat el "canvi d'actitud" del Govern i que hagi entès que el partit d'Alícia Sánchez-Camacho és l'únic que pot aportar credibilitat i estabilitat a Catalunya.

Millo ha afirmat que no presenten l'esmena perquè el Govern ha canviat d'actitud respecte els plantejaments i les propostes del PPC. "El Govern ha entès que el PPC és l'únic partit a Catalunya que pot aportar credibilitat i estabilitat", ha indicat, "ha entès que som els únics que aportem idees útils per sortir de la crisi i ha canviat d'actitud respecte els plantejaments del PPC". Ha assenyalat que ara "no és el moment de fer gestos d'estires i arronses". De fet, ha destacat que el seu partit no està a les portes de cap Congrés que els obligui a demostrar coses que no són necessàries.

Ha indicat que "un escenari de no pressupost hauria estat nefast" i ha apuntat que "estan treballant perquè aconseguir un pressupost millor". Millo ha deixat clar que si s'evoluciona positivament en la negociació es veurà si s'acaben abstenint als comptes per facilitar que tirin endavant. "A hores d'ara no contemplem un vot favorable al pressupost", ha recalcat.

També ha dit que el PPC rebutjarà les esmenes a la totalitat de tots els grups de l'oposició que es debatran al ple del pròxim dimecres i ha indicat que si haguessin "vist una actitud bloquejada a parlar amb el PP" també s'haurien plantejat presentar aquesta esmena. "Al haver-hi hagut un canvi d'actitud no presentem esmena a la totalitat i votarem en contra de les esmenes", ha afirmat.

Ha explicat que ara comença una segona frase i és aconseguir que el pressupost ajudi a sortir de la crisi econòmica i no perjudiqui a famílies i persones amb majors necessitats. Ha dit que han constituït dos equips de treball: un en l'àmbit del Govern del Departament d'Economia i un altra equip del grup del PPC format per diputats i tècnics. Ha apuntat que l'objectiu, de cara el 20 de juny, serà "aconseguir que els plantejaments que el PPC ha posat sobre la taula es puguin traduir amb acords polítics i esmenes concretes a l'articular del pressupost".

Tres vies de treball

Millo ha dit que hi ha un triple via de treball: "La primera via és la que treballarem en l'àmbit de la simplificació i racionalització d'empreses i organismes públics amb una proposta que ha de conduir a un compromís en aquesta direcció; la segona via és la de l'estabilitat pressupostària, i la tercera via és la que permeti retallar despeses supèrflues i reduir l'impacte de les retallades en la salut, educació i els serveis socials".

El dirigent del PPC ha manifestat que es pot retallar en estudis i dictàmens; publicitat i difusió de campanyes institucionals; premsa, revista, llibres i altres publicacions; despeses de publicacions; atencions protocol·làries i representatives; premis; dietes; locomoció; traslladats i delegacions d'oficines i missions a l'exterior; memorial democràtic; Institut Internacional de la Pau; Casa de Perpinyà; exposicions i certàmens, entre d'altres. Ha dit que "totes elles sumades arriben al voltant dels 400 milions d'euros" i "tenen un volum important". Creu que encara es pot fer un esforç retallar i traslladar aquests diners a salut i educació.

Ha dit que les seves propostes van amb l'objectiu de que es compleixi el dèficit a mig termini. Ha admès que al "curt termini és molt difícil perquè s'ha de ser molt realista sobre la situació econòmica de la Generalitat". Ha dit que fixar-se un objectiu de dèficit 1,3 amb els números que hi ha sobre la taula "és impossible a curt termini".

Aquest dijous s'han reunit Mas i Camacho

El portaveu del PP de Catalunya al Parlament ha reconegut que la decisió de no presentar una esmena a la totalitat l'han pres avui i ha declarat que hi ha hagut varies reunions de treball entre el grup del PPC i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i ha explicat que paral·lelament hi hagut trobades al més alt nivell entre PPC i el Govern de la Generalitat. De fet, aquest dijous s'han reunit el president de la Generalitat, Artur Mas, i la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. Ha insistit en aquest punt que no està predeterminat el sentit del vot dels populars catalans.

Pressupostos del 2012 i llei òmnibus

Millo ha dit que a les converses amb el Govern hi ha dos elements que estan sobre la taula i un és sobre la tramitació del 2012 i un altra és sobre la llei òmnibus. Així mateix, ha assenyalat que no són els elements prioritaris.

Ha destacat que a les reunions que hi ha en cap moment s'ha parlat de les municipals, sinó dels pressupostos de la Generalitat. "La prova ara és evident i és que mentre anuncio la nostra posició a l'esmena a la totalitat i segueix havent negociacions i situacions complexes", en referència a Tarragona. "Son dues negociacions que van per separat i la compareixença d'avui ho demostra", ha afirmat.