La Diputació de Barcelona canvia de les mans que l'han ostentat des de l'entrada de la democràcia. Per primera vegada des d'aleshores, el president de l'entitat no serà un socialista, sinó un convergent. Després dels resultats electorals del 22 de maig i d'un acord entre Convergència i Unió i el Partit Popular, el feu socialista canvia de mans i es reparteix entre els nacionalistes i els populars. Els alcaldes de Martorell, Sant Cugat i Terrassa sonen com a possibles nous presidents de l'organisme. El PP ostentarà la primera i la tercera vicepresidència, mentre que CiU es quedarà la segona i la quarta. La cinquena s'ha ofert al PSC, que encara no ha contestat.

Malgrat que els noms de les persones que ocuparan els càrrecs encara no s'han concretat, el cert és que l'alcalde de Martorell i president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, és un dels més ben posicionats per ocupar la presidència d'un dels òrgans de poder més potents de l'aparell administratiu a Catalunya.

Amb tot, altres fonts parlen de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i del líder de CiU a Terrassa, Josep Rull, com a noms que també podrien optar al càrrec.

L'acord implica també una profunda remodelació de l'organigrama de l'entitat, que passaria de tretze àrees a cinc, distribuïdes en cinc vicepresidències.

La primera vicepresidència, que es quedarà el PP, es diu Vicepresidència de Territori i Sostenibilitat, i s'encarregarà de les àrees d'Infraestructures, Urbanisme, Habitatge, espais naturals i medi ambient.

La tercera vicepresidència, també del PP, es diu Vicepresidència de Desenvolupament Econòmic i Ocupació. Les àrees que gestionarà són Promoció Econòmica i Productiva, Ocupació, Comerç, Esports i Turisme.

Pel que fa a la segona vicepresidència, en mans de CiU, es diu Vicepresidència de Coneixement i Noves Tecnologies, i gestionarà Cultura, Educació i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

La quarta vicepresidència, també en mans de CiU, es diu Vicepresidència d'Atenció a les Persones i gestiona les àrees de Benestar Social, Salut Pública i Consum.

Pel que fa a la cinquena vicepresidència, que s'ha ofert al PSC tot i que encara no ha tornat contesta, es diu Vicepresidència Institucional. El document signat entre CiU i PP no indica les àrees que gestionaria.

L'acord s'ha tancat aquest dijous a la nit en una reunió a la qual van assistir per part de CiU Oriol Pujol, Lluís Corominas, responsable de política municipal, i Benet Maimí, negociador per part d'UDC dels pactes municipals. Per part del PP hi van assistir Jordi Cornet, secretari general del PPC, i Jorge Fernández Díaz.

El document està signat per ambdues parts i s'hi especifica que el motiu de la reducció d'àmbits de la Diputació respon a la racionalització de recursos i la simplificació de l'organització interna. També es marca com a objectius el compromís a l'eficiència i l'impuls de l'ocupació.