13 de juny de 2011
13.06.2011
22-M

CiU governa 30 de les 42 capitals de comarca

El PSC es queda l'alcaldia de set capitals mentre que ERC governarà tres i ICV-EUiA, una

11.06.2011 | 16:01

El mapa municipal català ha quedat tenyit per CiU, que governa des d'aquest dissabte a 30 de les 42 capitals de comarca, gairebé el quàdruple que el PSC, que ho farà a 7. Per la seva banda, ERC, que el 22-M va patir un fort retrocés electoral, governarà a 3 capitals, mentre que ICV-EUiA en tindrà representació a una.

La formació d'Artur Mas va aconseguir per primera vegada a les eleccions municipals ser el partit més votat, per davant del PSC. A la província de Barcelona, CiU s'ha fet amb els feus de Barcelona, Mataró, Manresa, Igualada, Vilanova i la Geltrú, governats fins ara pels socialistes.

La fita més gran ha estat la capital de Catalunya, on Xavier Trias -qui concorria per tercera vegada- ha trencat amb 32 anys d'hegemonia del PSC i ha desbancat Jordi Hereu.

Tot i això, la constitució del plenari barceloní haurà d'esperar fins a l'1 de juliol pel recurs presentat pel PP davant del TSJC perquè se'n repeteixi el recompte.

Ha passat el mateix a Girona, on ERC ha impugnat també l'escrutini, en quedar-se a només tres vots d'entrar a l'Ajuntament.

Tarragona

A Tarragona, els majors canvis a favor de CiU s'han produït a Reus, Gandesa i Móra d'Ebre.

A la demarcació de Girona, el partit de Mas manarà a set de les vuit capitals de comarca -per una d'ERC: la Bisbal-, en aconseguir relleus a Puigcerdà, Ripoll, Olot i Girona, a més de Salt, fins ara socialista.

A Lleida, CiU governa a 8 capitals, per dues del PSC, una d'ERC i una altre de Convergència Democràtica Aranesa (CDA-PNA). Els canvis més rellevants, a favor dels convergents, corresponen a les ciutats de Balaguer, Cervera, Tàrrega i les Borges Blanques.

A la ciutat de Lleida, el socialista Àngel Ros ha aconseguit revalidar la majoria absoluta després de ser un dels pocs alcaldes del PSC que s'han salvat del fort retrocés electoral.

Cinturó vermell del PSC

El PSC ha aconseguit revalidar la seva hegemonia al cinturó vermell de Barcelona -tot i que amb caigudes-, a municipis com l'Hospitalet, Santa Coloma, Sabadell, Granollers i Rubí.

CiU ha donat una bolcada a localitats com Salt, Lloret, Almacelles, Salou i Cambrils, i ha mantingut Sant Cugat, fins fa poc el seu major bastió.

El PP ha trencat el seu sostre electoral i ha aconseguit les alcaldies de Badalona, amb Xavier García Albiol, i Castelldefels.

Per la seva banda, ICV-EUiA, que va aguantar el tipus electoral, ha recuperat l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i el de Sant Perpètua de la Mogoda, i n'ha mantingut el del Prat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema