El vicepresident primer del Govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar ahir que el seu partit no farà res per interferir en l'actual debat precongressual del PSC.

Rubalcaba va fer aquestes declaracions en una intervenció a Barcelona davant un miler de militants del PSC de cara a la seva elecció com a candidat per a les eleccions generals, i va anunciar que "el PSOE ha de ser prudent i molt curós, i respecta l'autonomia del PSC en aquest moment precongressual".

Aquestes paraules van prendre més rellevància després de transcendir l'esborrany de la ponència per al congrés del PSC, en què considera que ara és el moment d'introduir canvis en les relacions entre el PSOE i els socialistes catalans. El ministre de l'Interior va afirmar ahir que el seu partit no faria res sense comptar amb els socialistes catalans, i menys per anar en contra seva. D'aquesta manera, reivindicava la plena autonomia del PSC, independitzant-lo del PSOE.

El debat sobre l'estatus del PSC en l'àmbit estatal està obert i existeixen postures que estan enfrontades: hi ha qui defensa que es mantingui l'status quo actual, d'altres reclamen un grup propi del PSC a les Corts espanyoles, com el que va tenir en els inicis de la democràcia, i també la direcció actual del partit ha mogut fitxa.

Així, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat partidari que els socialistes catalans tinguin "veu pròpia" dins d'un grup parlamentari amb els socialistes de tot Espanya.

Rubalcaba va assegurar que ell té una opinió personal molt clara sobre el debat i que l'havia expressat als dirigents del PSC, però que no la volia fer pública per respectar el procés congresual dels socialistes catalans. "Les estrategies polítiques no s'expliquen, s'apliquen", va anunciar el ministre de l'Interior.

Reunió amb Chacón

Abans de la trobada amb els militants del PSC, el futur candidat dels socialistes a les eleccions generals es va reunir, entre d'altres, amb qui estava cridada a ser la seva competidora, la ministra de Defensa Carme Chacón. Rubalcaba, qui havia de comparèixer a les 12, es va presentar a la seu dels socialistes catalans dues hores abans amb la intenció de trobar-se amb els dirigents de la cúpula del partit. una de les federacions més importants en el triomf dels socialistes en les generals del 2008.

Entre els càrrecs amb qui es va reunir, a part de Carme Chacón, hi havia el primer secretari del PSC, José Montilla, i el secretari d'organització, José Zaragoza.

Perplex amb els pactes CIU-PP

Un altre dels temes que va abordar el ministre de l'Interior va ser els recents pactes entre CiU i el PP a les eleccions municipals catalanes, sobretot en localitats significatives com Badalona i Castelldefels. Rubalcaba es va mostrar "perplex" davant el fet que un partit tan "genuïnament català" com Convergència i Unió hagi oblidat tan ràpidament que el PP va ser ?"genuïnament anticatalà" i l'autor de "la campanya catalanofòbica més increïble d'Espanya". El vicepresident primer del Govern espanyol va advertir de la gran contradicció que suposen aquests pactes.