Una inspecció del Centre de Seguretat Nuclear (CSN) efectuada a la central nuclear d'Ascó durant el primer trimestre de 2011 ha detectat diverses irregularitats en el funcionament diari de la central, entre les quals hi ha la troballa de material inflamable -burilles i un paquet de tabac- a l'edifici de combustible de la central.

L'acta del CSN, a la qual ha tingut accés Europa Press, analitza la protecció contra incendis de la central, i en el cas de la unitat I detalla la troballa de burilles a diversos punts, així com, el tancament inadequat d'alguna porta i un camió estacionat en una zona prohibida.

Precisament, Ascó I va registrar l'abril d'aquest any un conat d'incendi a l'edifici auxiliar durant tres minuts, si bé aquest es va originar en un quadre elèctric que no alimenta equips de seguretat, i tampoc va ocasionar cap risc per a les persones o el medi ambient.

La inspecció va detectar alhora en el cas de la unitat II l'emmagatzematge incorrecte de 19 caixes de folis, l'existència de burilles a l'edifici dièsel, així com, restes de brutícia en alguns punts.

L'equip d'inspectors del CSN també ha fet una anàlisi de la protecció de la central davant de condicions meteorològiques severes i inundacions, i apunta com a resultats de la mateixa que les portes estanques entre àrees inundables presenten les juntes de goma "en un estat envellit" i "en cap cas es notaven elàstiques al tacte", mentre que bona part d'elles estaven pintades del color de la porta.

La visita, que ha comprovat en profunditat l'operació d'Ascó, assenyala alhora altres petites deficiències, com bastides sense ancorar en llocs que no haurien de ser-hi, materials oblidats en llocs inadequats, restes de brutícia i petites fugues d'oli, entre d'altres aspectes.

Un terç dels successos

Les unitats I i II d'Ascó acumulen un terç dels successos notificables des de començament d'any pels vuit reactors que conformen el parc nuclear espanyol, que es divideixen en 5 notes informatives de les 14 produïdes, i 9 ressenyes de les 27 emeses.

Entre aquests successos es troben dos que han estat classificats amb el nivell 1 de l'Escala Internacional de Successos Nuclears (Ines) -que té set nivells-, i que s'han produït per una maniobra incorrecta en la col-locació de les comportes de separació a la piscina de combustible i per la fuga de 25.000 litres d'aigua contaminada a l'interior de la planta, que va mullar el calçat de 19 treballadors.

De fet, Ascó I es va reconnectar a la xarxa elèctrica a començaments de juny, després dels treballs de recàrrega de combustible que es van prolongar durant uns dos mesos i mig i en els quals es van registrar set incidències.

Ascó ha d'obtenir l'octubre d'aquest any el permís de renovació de la seva llicència d'explotació, prorrogable durant deu anys, cosa a la qual s'oposen col•lectius ecologistes per entendre que aquesta nuclear concentra la majoria de problemes a Espanya -la fuga de partícules radioactives del 2007 va suposar la major multa de la història: 15,4 milions d'euros-.