El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una iniciativa de CiU pactada amb el Grup Socialista que reclama al govern espanyol que impulsi el Pla de Rodalies i faci efectius els canvis legislatius necessaris perquè la Generalitat pugui canviar d'operador i no estigui obligada a mantenir el contracte a Renfe. La iniciativa ha prosperat gràcies a l'acord que el diputats de CiU Pere Macias i el del PSC Roman Ruiz. El PP ha votat a favor del text i ha recordat que projectes com els accessos ferroviaris al Port de Barcelona són bàsics per a la recuperació econòmic. L'acord inclou també la creació de l'oficina tècnica d'execució del Pla Rodalies.

El text aprovat reclama al govern espanyol que digui a terme "els canvis legislatius necessaris" perquè les CCAA amb competències sobre el transport ferroviari, com és el cas de Catalunya, puguin canviar d'operador. El govern de Zapatero ja s'havia compromès a fer aquests canvis en un període breu de temps en el moment del traspàs de competències perquè el govern pogués canviar d'operador l'1 de gener del 2011 però, el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, va recordar aquest divendres que encara no s'han fet realitat i que, per tant, el Govern no té cap marge de maniobra en aquest camp.

El diputat de CiU Pere Macias s'ha felicitat per l'acord i ha assegurat que el fet que CiU reclami aquests canvis no implica que el Govern hagi adoptat cap decisió definitiva en cap sentit. Es tracta, ha afirmat, d'unes modificacions que donaran compliment a l'acord de traspàs de Rodalies. "Cal obrir una possibilitat per una qüestió de lleialtat institucional", ha sentenciat des de la tribuna del Congrés. Fonts del PSC apunten que aquestes modificacions legislatives es podrien fer a través d'una esmena a alguna altra Llei, una formula que permetria esquivar els llargs terminis que estableixen les tramitacions parlamentàries d'una Llei feta a mida.

Recuperar ritme inversor a Rodalies

El text aprovat també reclama al Ministeri de Foment que "acceleri els acords amb la Generalitat de Catalunya per impulsar les inversions del pla de Rodalies de Barcelona i els accessos al Port de Barcelona". L'acord estipula que ho ha de fer mitjançant la modernització de les infraestructures; la instal·lació prioritària del sistema ERTMS; l'execució del nou ramal de Rodalies d'accés a l'aeroport de Barcelona; la tramitació de la duplicació de la via entre Montcada i Reixac i Vic, i la participació de la Generalitat en la definició i planificació d'actuacions de millora i noves infraestructures no incloses al Pla de Rodalies.

També la reforma de les andanes, especialment a l'Arc del Triomf, Aeroport de Barcelona i Granollers-Les Franqueses; la remodelació de l'estació de l'Hospitalet de Llobregat; l'execució dels nous intercanviadors previstos, com el de Martorell i els de la línia Papiol-Mollet, i la redacció d'un estudi de millora de la seguretat i evacuació de la xarxa ferroviària soterrada.

Macias ha assegurat que la seva formació és "plenament conscient" de les dificultats pressupostàries actuals, però ha recordat que cal complir de forma "estricta" l'acord de traspàs de Rodalies a la Generalitat

El diputat del PSC Roman Ruiz ha assegurat que la seva formació és favorable a accelerar el Pla Rodalies però ha recordat que part dels problemes actuals de la xarxa de Rodalies a Barcelona és fruit de la manca d'inversió registrat durant l'etapa en què el PP va estar a La Moncloa.

Roman Ruiz ha assegurat que malgrat el reajustament el govern espanyol està "completament compromès" a fer les inversions necessàries i compromeses a la xarxa de Rodalies. "Ens hem de felicitar d'aquest acord que desbloqueja el tema", ha sentenciat.

El tercer i últim punt de la moció pactada estableix la creació de l'oficina tècnica d'execució del Pla Rodalies, que depèn del secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán i que actuarà de manera "coordinada conjuntament amb el govern de la Generalitat".

El PP ha donat suport a la moció i ha criticat durament els retards en l'execució de les inversions del pla Rodalies a Catalunya. El diputat Antonio Gallego ha recordat que la societat catalana reclama que es faci realitat projectes com la connexió al Port de Barcelona. "Tenim molt clar que per sortir de la crisi cal invertir en aquest tipus d'infraestructures", ha sentenciat.