El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha elogiat aquest dimarts l'actitud del PPC amb els pressupostos i l'ha contrastada amb la "irresponsabilitat" del PSC. "En els temes dels pressupostos, qui menys responsabilitat té i actua amb més responsabilitat és el PP", ha subratllat Homs, que ha recordat que els populars estan a l'oposició a Catalunya i a l'Estat espanyol i no van contribuir al model de finançament vigent.

En canvi, ha remarcat que qui més responsabilitat té és el PSC, per l'herència que ha deixat i perquè governa a l'Estat espanyol. Homs ha carregat contra l'acte de "suport i abnegació" del PSC a Alfredo Pérez Rubalcaba mentre el govern espanyol encara deu el fons de competitivitat.

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, no ha trigat a respondres Homs i ha denunciat "l'obsessió malaltissa" del portaveu del Govern en assenyalar el PSC com a centre de tots els mals de CiU i del país. "Homs ha deixat de ser el portaveu de Govern per ser un hooligan de la política", ha ressaltat. El PSC creu que el Govern necessita criticar-los com a cortina de fum per tapar el seu acord amb el PP per tirar endavant els pressupostos.

Bonet ha manifestat que a la roda de premsa del Govern "s'ha titllat al PSC d'irresponsables, gasius, gent de mala fe, sense sentit de país, mutiladors, víctimes, botxins". De fet, ha criticat que la roda de premsa del Govern "ha estat un míting de CiU al Palau de la Generalitat per part de Francesc Homs". Ha denunciat l'obsessió malaltissa del portaveu del Govern en assenyalat el PSC com a centre de tots els mals de CiU i del país. Bonet ha dit que la cançó de que a Catalunya els culpables són el PSC i a Madrid el PSOE "ja la tenim bastant sentida". Ha destacat que a la reunió del Govern s'ha acordat donar suport a la candidatura de Barcelona com a seu del Congrés de la telefonia mòbil, formalitzar un acord amb l'Estat per fer acollida d'immigrants i trobar adjectius al PSC que va permetre que Mas fos president.

La representant del PSC creu que queda clarament demostrat amb aquesta actitud que Homs ha deixat de ser el portaveu de Govern per ser un hooligan de la política. Ha demanat a Homs que s'excusi o deixi a ser un altra el portaveu de Govern que parli amb més dignitat de tots els partits democràtics del país. Tot això perquè el Govern necessita tenir una cortina de fum per tapar el que passarà al Parlament i és que el Govern fa un gir a la dreta i pacta els comptes amb el PPC. Bonet ha ressaltat que "és legítim l'acord de CiU amb el PPC", però ha demanat a CiU que "no busqui culpables a una altra banda". En aquest sentit, ha preguntat a CiU si s'avergonyeix de pactar amb els populars. "Sembla que el que han pactat va més enllà dels pressupostos", ha afegit.

"El que té al davant el Govern és un xec en blanc que ha ofert al PP", ha afirmat. Ha acusat Sánchez-Camacho de gesticular i presentar-se, des d'un cinisme sense límit, com la defensora de la salut i l'educació pública de Catalunya. Ha recordat que fa set anys Mas signava davant notari que no pactaria amb el PP i demà tirarà endavant el tràmit dels pressupostos amb el PP. De fet, ha recalcat que aquestes coses fan que la desafecció regni al carrer en aquest moment.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha recordat que el seu partit va presentar una esmena a la totalitat als pressupostos i cinc mesures prioritàries per al seu partit en el moment de negociar. En aquest context, ha manifestat que no hi ha marge de negociació i que així se'ls hi ha dit per part del Departament d'Economia. Així mateix, ha recalcat que des de la conselleria s'ha insistit en que volen convèncer a ERC perquè s'abstinguin. Simó ha ressaltat que no retiraran l'esmena a la totalitat als pressupostos si no hi ha un canvi "perquè no s'han atès les mesures" que van demanar els republicans. Simó ha destacat que un dels cinc aspectes del document d'ERC hi havia el manteniment de la sisena hora. "No ens ha respost", ha afirmat, al temps que ha dit que al ple hi ha una moció del PSC sobre la sisena hora.

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha assegurat que aquests comptes tenen alternativa, i ha remarcat que el Govern escull "perfectament" el soci per aprovar-los, i ho fa amb qui "coincideix en model econòmic i de país", que és el PPC. Al seu parer, hi ha altres maneres d'obtenir ingressos, i ha citat la no rebaixa de l'impost de successions, la lluita contra el frau fiscal, la fiscalitat per a les grans fortunes i una taxa sobre la generació d'energia nuclear. En l'apartat de despeses, ha apostat per retallar pels concerts educatius d'elit.

Segons Ciutadans, s'està assistint a un "casament", a la reedició del pacte del Majestic, a un canvi de cromos entre CiU i PP per repartir-se el pastis polític d'una nova era política que inclou la Diputació de Barcelona, determinades alcaldies i inclús arriba fins a la Moncloa. A més, el portaveu del partit, Albert Rivera, considera que mitjançant el suport a CiU, el PPC dona suport a les retallades en àmbits com la sanitat, a la construcció nacional que proposa CiU i a la seva política lingüística . En aquest sentit, afirma, "no pensen en els ciutadans ni en els seus propis votants" sinó en el posicionament polític dels "càrrecs" i "cúpules dels partits".

Pel grup parlamentari de Solidaritat "és trist" que el conseller d'economia, Andreu Mas-Colell, es vegi a la tessitura de presentar aquests pressupostos, quan, si Catalunya fos independent, podria presentar-ne uns que incrementarien els ingressos en un 91% i les despeses en un 55% aconseguint un dèficit zero. De fet, la formació independentista presentarà una esmena a la totalitat aportant un pressupost alternatiu que s'adequa a les finances que tindria Catalunya si fos independent.

Laporta no donarà suport als pressupostos si es pacten amb el PPC

Tot i haver dit que els hi donaria suport, el diputat no adscrit Joan Laporta ha condicionat ara el seu vot favorable als pressupostos presentats pel Govern al fet que aquest "no es posi en mans del PP" per aprovar-los. Segons ha dit, la política catalana ha d'estar decidida per partits catalans i la tramitació parlamentària dels pressupostos representen una oportunitat per fer-ho. A més, el diputat ha declarat que l'entesa entre les formacions catalanes fa més fàcil l'assoliment de fites com ara el concert econòmic i l'acabament de l'espoli fiscal perquè els dóna força davant el govern de l'Estat.

Laporta ha demanat a CiU que s'esforci en arribar a pactes amb ERC perquè aquesta formació s'abstingui en la votació d'aquesta llei. Per la seva banda, als republicans els ha demanat que faci "un exercici de generositat". El diputat ha recordat que, amb l'abstenció d'ERC i el vot afirmatiu de CiU i el seu propi, els pressupostos podrien tirar endavant. A més, Laporta ha demanat al conseller d'Economia i Coneixement que continuï "plantant cara" a l'executiu espanyol, sobretot pel què fa a la prohibició d'endeutar-se a llarg termini. Laporta ha anunciat que aquest dimecres al ple del Parlament votarà negativament a les esmenes a la totalitat contra els pressupostos, si es voten en conjunt. No obstant això, ha afegit que, en cas que es votin per separat, votarà a favor de les esmenes que ha presentat ERC i SI i en contra de les que han presentat PSC, ICV-EUiA i Ciutadans.