14 de juny de 2011
14.06.2011
Polítiques d'immigració

Prorrogat el conveni català i espanyol d'atenció als immigrants

Té per objectiu impulsar accions en àmbits com l'educació, la salut, la infància, l'habitatge o l'ocupació

14.06.2011 | 19:58

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts donar llum verd a la pròrroga per a l'any 2011 del conveni de col·laboració entre el Govern de la Generalitat i el Govern espanyol per impulsar accions en àmbits com l'educació, la salut, la infància, l'habitatge o l'ocupació per a les persones immigrants. En total Catalunya disposarà enguany d'un fons de 52.115.321 euros. La Generalitat hi aporta 37.102.358 milions d'euros i el Ministeri de Treball i Immigració, 15.012.963. Enguany es prioritzaran mesures de formació d'adults, foment del treball o d'atenció a les dones víctimes de violència de gènere.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha destacat que aquesta és la política d'immigració que vol seguir la Generalitat i que manté i reforça, si s'escau, el model seguit en l'anterior legislatura. Segons Homs, es tracta d'una "política compartida" en immigració i veuria positiu que es promogués des de totes les institucions començant per la Generalitat, però també a nivell local. Pel portaveu, la Generalitat ha fet "un pas més" sobre com fer les coses en aquest terreny.

El Fons de suport per a l'acollida i la integració dels immigrants i el reforç educatiu permet, des de 2005, donar sostenibilitat i incrementar les actuacions en matèria d'integració d'immigrants, sumar esforços financers i facilitar l'intercanvi d'informació, experiències i aprenentatge compartit entre les administracions.

Les actuacions a desenvolupar enguany per part del Govern de la Generalitat es recullen en el Pla d'Acció 2011, aprovat per l'Executiu català i la Secretaria d'Estat d'Immigració i Emigració. El document s'articula al voltant de dotze eixos d'actuació: acollida, educació, ocupació, habitatge, serveis socials, salut, infància i joventut, igualtat de tracte, dona, participació, sensibilització i codesenvolupament.

El Pla estableix programes de primera acollida que impulsaran l'aprenentatge de la llengua catalana entre les persones nouvingudes. Així, a través del Fons es finançaran cursos bàsics i inicials de català a través d'entitats i ajuntaments, en la línia del que estableixen el Pacte Nacional per a la Immigració i la Llei d'Acollida i que fixen el català com a llengua vehicular d'acollida. Així mateix, es destina una part del Fons al reforç educatiu, mitjançant les aules d'acollida i els plans educatius d'entorn, que permeten la incorporació d'alumnat estranger i d'incorporació tardana i l'apropament de les famílies nouvingudes a l'escola.

El Pla d'Acció prioritza les mesures destinades a la formació d'adults, els programes de gestió de la convivència intercultural, les actuacions dirigides al foment del treball o les destinades a facilitar l'atenció a dones víctimes de violència de gènere i del tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual.

Les actuacions incloses en l'acord s'ajusten al que assenyala el Marc de cooperació per a la gestió del fons de suport a l'acollida i la integració d'immigrants. Un document acordat el mes de març per la Conferència Sectorial de la Immigració que estableix els eixos, les mesures i les línies d'intervenció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema