El secretari general d'ERC i portaveu d'aquesta formació al Congrés, Joan Ridao, va apostar ahir per una Esquerra independentista però "gradualista" en el marc del debat d'idees que el partit ha obert sobre el seu futur.

Ridao ha impulsat un manifest en clau successòria dins d'ERC que advoca per reforçar el perfil d'esquerres del partit i rebutja crear un "front patriòtic" que l'aproximi a CiU i a altres formacions independentistes.

En la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus, el dirigent d'ERC va tornar a aprofundir en aquesta qüestió assenyalant que l'ADN dels republicans catalans havia de ser independentista però "gradualista", que és el que ell prioritza enfront de qualsevol altra cosa.

Després d'advocar perquè el partit busqui "el màxim d'integració i unitat possible", Ridao va apostar per donar prioritat al debat d'idees sobre el dels noms.

"Noms sí però per fer què", es va preguntar el diputat d'ERC abans d'apuntar que a vegades el reduccionisme passa pels noms en comptes dels continguts.

La resposta

Preguntada pel manifest en clau successòria que ha impulsat el secretari general del partit, Joan Ridao, la portaveu d'ERC en el Parlament, Anna Simó, va valorar: "Qualsevol moviment s'ha de fer amb respecte. No s'han de repartir carnets sobre qui és més d'esquerres o més independentista".

Malgrat això, en la mateixa línia que el document, la portaveu republicana va reclamar un congrés basat en els projectes i no en les persones per recuperar així la confiança de l'electorat.

El manifest, elaborat amb exalts càrrecs del partit com Josep Bargalló i Jordi Ausàs, advoca per reforçar el perfil d'esquerres d'ERC: "Quan CiU puja, ERC baixa. I al revés. A Catalunya li convé una esquerra nacional igual de potent que el centredreta nacional".