El portaveu parlamentari d'ERC a Madrid, Joan Ridao, ha assegurat aquest dimarts que el manifest que ha publicat a El Periódico "té la voluntat de plantejar la necessitat de buscar la màxima unitat i integració de cara al debat intern i del futur congrés d'ERC" i de "prioritzar sempre el debat de les idees per damunt del de les persones".

"Les persones són importants perquè encarnen valors però encara ho són més les idees en un futur com el d'ERC en què està obertament en qüestió si ha de ser el màxim referent de l'esquerra nacional o una cosa diferent", ha sentenciat en roda de premsa.

Al manifest en clau successòria que ha fet públic rebutja que ERC es deixi enlluernar per fer "fronts patriòtics" amb CiU i aposta perquè el partit es converteixi en una esquerra nacional que vagi més enllà de l'independentisme. "Quan CiU puja, ERC baixa. I al revés. A Catalunya li convé una esquerra nacional igual de potent que el centredreta nacional. I aquest espai només es pot aconseguir si ERC, des del seu adn independentista, amplia el seu perímetre cap el conjunt del catalanisme d'esquerres", afirma.

En roda de premsa al Congrés, Ridao ha afirmat que al congrés de la tardor cal buscar "la màxima integració i unitat" en la nova direcció, i "també que es doni prioritat al debat de les idees".

"Quan es produeixen debats interns als partits a vegades el reduccionisme fa que aquests debats passin pels noms i cognoms", però "als que subscrivim aquest manifest ens sembla molt més rellevat que siguin per decidir si ERC continuarà essent una partit independentista però gradualista i de rostre social, o bé si serà una altra cosa, i jo prioritzo la primera de les qüestions", ha sentenciat.