El sindicat UGT denuncia que els pressupostos de la Generalitat per al 2011 no només suposen un pas enrere en polítiques socials, sinó que van contra la recuperació econòmica i la lluita contra l'atur. En aquest sentit, el secretari de Política Sindical de la UGT, Camil Ros, ha lamentat que amb 700.000 aturats a Catalunya els comptes del Govern preveuen una reducció del pressupost del Servei d'Ocupació de Catalunya, el SOC, de més de dos milions d'euros i 195 treballadors. A més, i pel que fa a la reactivació econòmica, la UGT denuncia una retallada del 8% en partides destinades a donar suport a la indústria, o una reducció del 86% del pressupost destinat a la innovació respecte el 2010.

Un dia abans que s'iniciï al Parlament el debat per aprovar els pressupostos pel 2011, el sindicat UGT ha denunciat que els comptes presentats pel Govern suposen una retallada de l'estat del benestar a Catalunya amb una disminució de gairebé el 30% del pressupost destinat a sanitat o serveis, i un pas enrere en la lluita contra l'atur i la recuperació econòmica.

En aquest sentit, Camil Ros, secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya, ha denunciat que en plena crisi econòmica el Govern ha optat per retallar un 47% les partides de caràcter econòmic que inclouen polítiques d'ocupació, dinamització de les empreses o infraestructures.

Entre les partides que han vist reduït el seu pressupost, Ros ha destacat que la partida destinada al foment de l'ocupació es redueix un 16%, és a dir, 118 milions d'euros menys respecte els comptes de l'any 2010 just quan Catalunya ha assolit màxims històrics pel que fa a l'atur. UGT veu "incoherent" per exemple que el Servei d'Ocupació de Catalunya, el SOC, pateixi una reducció de 2.276.000 euros, un 3,30%, i 195 treballadors, un 11%, per atendre les persones en situació de desocupació.

També s'ha reduït el pressupost destinat a la reactivació econòmica i la dinamització de les empreses. En aquest sentit, el pressupost del programa 'Recerca i Desenvolupament' es redueix un 8% respecte l'ant passat, i el destinat a la innovació per facilitar el trànsit cap a un nou model productiu pateix una retallada del 86% passant dels 200 milions d'euros de l'any 2010, als poc més de 26 milions pel 2011.

Ros ha estat especialment crític amb la reducció que experimenta el pressupost dirigit a l'impuls de la negociació col·lectiva, les accions de conciliació, la mediació i arbitratge per reduir la conflictivitat laboral, o les polítiques de reducció de la sinistralitat laboral, que passen de 15 milions d'euros l'any 2010, als 3,5 milions d'aquest any. Una reducció que segons UGT el que farà és incrementar la precarietat laboral i la conflictivitat a les empreses.

Sumat a tot això, Ros ha recordat que malgrat el descens de recursos, el Govern ha optat per baixar impostos com el de successions que suposarà deixar d'ingressar 600 milions, mentre que espera recaptar-ne 140 gràcies a mesures com el copagament sanitari.