Diversos centenars de joves 'indignats' s'han concentrat avui davant del parc de la Ciutadella per intentar impedir l'accés dels diputats al Parlament, on avui ha començat el debat dels pressupostos, i n'han envoltat alguns, els han insultat i fins i tot els han tacat amb pintura.

El ple del Parlament ha començat passades les deu del matí, amb deu minuts de retard sobre l'horari previst, amb la meitat dels diputats a l'hemicicle i en un clima de nerviosisme per les dificultats per arribar a la cambra, a la qual han accedit, la majoria, en furgons dels Mossos d'Esquadra.

Els incidents ocorreguts als accessos al parc han obligat a alterar l'ordre del dia del ple i a ajornar la sessió de control al Govern fins a la tarda, encara que estava previst realitzar-la a primera hora del matí.

El president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i altres diputats han evitat la trobada amb els indignats en traslladar-se en helicòpter a la cambra catalana.

Els Mossos d'Esquadra havien establert un cordó per permetre l'accés dels diputats al Parlament, però els joves han pogut acostar-se als representants dels partits polítics, a alguns dels quals els han envoltat, insultat i llançat pintura.

Un dels més afectats pel llançament de pintura ha estat el diputat d'ICV i exsecretari general d'Interior, Joan Boada, que ha estat tocat a la nuca per un globus amb pintura, que li ha deixat una ostensible taca.

L'exconsellera del PSC Montserrat Tura ha estat objecte de les ires dels 'indignats' que li han pintat una creu negra a la gavardina, mentre que la també exconsellera socialista Marina Geli, en ser envoltada per joves que li impedien l'accés al Parlament, ha optat per fer marxa enrere i utilitzar un vehicle policial per arribar a la cambra.

Segons les últimes xifres, un total de 36 persones han estat ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), encara que cap d'elles no presenta ferides de gravetat.

Dels ferits, dotze són mossos d'esquadra, que han estat donats d'alta al mateix lloc on han estat atesos, i tres dels manifestants han estat traslladats a l'Hospital del Mar, encara que el seu pronòstic és lleu.

Llaunes de cervesa, ampolles de plàstic, ous i fins i tot pots de fum han estat llançats pels 'indignats' contra els Mossos quan aquests han desmuntat el cordó que havien establert fora del parc de la Ciutadella perquè els diputats poguessin assistir al ple del Parlament d'avui.

Malgrat els incidents, un grup de joves han intentat "cortejar" els Mossos que formaven el cordó policial i, una vegada superada la tensió inicial, els han demanat que s'uneixin al moviment al crit de "també us estimem".

Cap a les 11.20 hores, quan els concentrats han estat conscients que els diputats havien aconseguit finalment accedir al Parlament, uns 500 indignats concentrats a l'accés al parc de la Ciutadella, a la confluència del carrer Pujadas amb Nàpols, s'han amuntegat al voltant d'un megàfon i han començat a llançar proclames per demanar als mossos que s'unissin a les seves protestes.

Amb megàfons a les mans, diversos dels concentrats s'han dirigit directament als Mossos, que els contemplaven impassibles, i els han recordat que en la revolta de Tunísia, que al començament de l'any va acabar amb el règim de Ben Ali, la policia es va sumar al poble.