Un fragment de la novel·la 'La bogeria' (1899) de Narcís Oller -lectura obligatòria del curs- i un article del setmanari 'Presència' de Joan-Lluís Lluís sobre Àngel Guimerà i el Premi Nobel de Literatura han centrat aquest dimecres l'examen de Llengua i literatura catalana, la segona prova de la Selectivitat 2011.

Segons les impressions dels professors i el que han assegurat els propis alumnes, les dues opcions han estat seleccionades "indistintament", perquè tot i que 'La bogeria' ha estat una lectura obligatòria del curs, el segon text tenia preguntes més fàcils, han dit després de resoldre, la majoria, l'examen.

Tot i això, tots han coincidit a assenyalar que la prova de Llengua i literatura catalana ha estat més difícil que la de Llengua i literatura castellana, com ja és habitual en els exàmens de Selectivitat.

En la primera opció els estudiants han hagut d'explicar de quina manera aporta informació el protagonista amb la seva manera de parlar, posant exemples de paraules o oracions que ho demostrin, així com assenyalar recursos orals emprats en el text.

Com a lectura obligatòria del curs, els estudiants han hagut de respondre 'vertader o fals' a una sèrie d'afirmacions sobre la novel·la, com per exemple si Daniel Serrallonga es mostra en els primers capítols com un personatge idealista i de bona fe, i si, després d'estar tancat en el psiquiàtric, aquest personatge es recupera i torna a Vilaniu.

En l'expressió escrita, els alumnes han hagut d'escriure una caracterització del personatge Teresa, de 'Mirall trencat', novel·la de Mercè Rodoreda, a partir d'una dotzena de paraules clau propostes, a més de reescriure un fragment de text eliminant-ne les marques d'oralitat del narrador.

Aquesta opció també demanava als estudiants substituir 'altrament' i 'en va' per una altra expressió, així com redactar una descripció de 90 paraules de la trajectòria d'una persona molt coneguda per a l'alumne.

En l'opció B, els estudiants han hagut d'identificar a quin tipus de text periodístic pertany l'article proposat, proposar un títol que sintetitzi el text, respondre a un vertader o fals sobre el text i trobar un sinònim per a 'amansir'.

Pel que fa a les lectures obligatòries del curs, els estudiants han hagut d'escriure una caracterització del personatge Pròsper de Giberga, de 'La bogeria' a partir de paraules clau, i respondre a un vertader o fals sobre 'Mirall trencat', amb preguntes com 'Teresa es va casar quatre vegades'.

A l'apartat d'expressió escrita, es proposava reescriure un fragment subratllat del text, redactar una notícia sobre una sessió de deliberació dels acadèmics sobre el Premi Nobel i proposar un títol breu per a aquesta notícia.

En la part comuna, els alumnes han hagut d'identificar la funció sintàctica de diversos sintagmes assenyalats, trobar quina paraula està en plural entre els termes 'globus, tipus, ritus, porus', conjugar cinc verbs i respondre a una pregunta sobre fonètica.

s tranquil·la perquè ha vist que no són proves massa difícils.