17 de juny de 2011
17.06.2011
'Crisi dels cogombres'

Pelegrí considera insuficient l'ajuda aprovada per la UE

El conseller d'Agricultura diu que s'ha d'exigir responsabilitats al govern alemany i a la Unió Europea

16.06.2011 | 21:36

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha declarat aquest dijous des del Parlament que el Govern no està d'acord amb la xifra del 210 milions d'euros que posa sobre la taula la Unió Europea (UE) per indemnitzar als pagesos afectats per la crisi de l'E.coli i el cogombre.

El conseller ha afirmat que s'ha d'exigir responsabilitats a l'estat alemany i la Unió Europea i ha dit que són ells els que s'han de fer càrrec de les indemnitzacions que proposen. Pelegrí ha criticat que la UE "ha fallat en els seus tràmits interns i no ha estat a l'alçada de les circumstàncies en aquesta crisi alimentària".

Pelegrí ha afirmat que des del primer que es va conèixer aquest brot van defensar el sector i la confiança del consumidor. Ha recalcat que el primer que van fer és posar-se en contacte amb el Ministeri d'Agricultura, que té la competència d'exigir a la UE "que es posin en línia per evitar el greu perjudici de les desafortunades declaracions de la senadora de la de l'estat-regió d'Hamburg a les produccions d'horta i de fruita".

També ha dit que van coordinar-se amb el Departament de Salut i especialment amb l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, amb el Ministeri i amb l'agència de protecció de la salut espanyola. Ha destacat que havien d'intentar demanar al sector que pogués explicar quin és el "greu perjudici" que esta patint amb aquest brot i aquest episodi "desgraciat per la producció catalana".

Ha manifestat que van exigir al ministeri que reparés i rehabilités les línies d'exportació que sempre Catalunya havia tingut. En aquest context, ha remarcat que van veure necessari que l'estat espanyol "demanés explicacions a l'estat alemany i a la Unió Europea".

El conseller d'Agricultura ha dit que s'ha de confiar en la plena garantia i seguretat de la producció alimentària agrària de Catalunya. Pelegrí ha dit que es fa "garantit que els productes catalans són bons i de qualitat". Ha considerat que "s'ha de recuperar la confiança i es farà a través d'unes campanyes de publicitat no només a l'Estat sinó als països on s'ha exportat habitualment". També ha apostat per "exigir responsabilitats a l'estat alemany i la Unió Europea". De fet, ha dit que Alemanya i la UE s'han de fer càrrec de les indemnitzacions al 100% del que proposen. "No estem d'acord amb la xifra del 210 milions d'euros que posen sobre la taula", ha ressaltat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema