18 de juny de 2011
18.06.2011
Denúncies presentades

La fiscalia investiga 140 casos de 'nens robats' a Catalunya

Al conjunt de l'Estat s'investiguen 849 denúncies, segons ha informat el fiscal general espanyol

17.06.2011 | 19:31

La Fiscal Superior de Catalunya, Teresa Compte, ha assenyalat aquest divendres que hi ha en marxa 140 investigacions per denúncies davant possibles casos de 'nens robats'. Compte ha donat aquesta xifra en roda de premsa posterior a la reunió de fiscals superiors celebrada a València i presidida pel Fiscal Superior de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido.

La junta ha acordat establir dos protocols comuns d'actuació en totes les fiscalies en relació amb l'atenció personalitzada a víctimes i la pràctica de proves d'ADN. Al conjunt de l'Estat s'investiguen 849 casos, 162 en marxa i 38 arxivats. Les fiscalies consideren els delictes detencions il·legals amb l'agreujant que els detinguts eren menors.

Els 17 fiscals superiors de tots territoris de l'Estat s'han reunit aquest divendres al Palau de Justícia de València per posar en comú criteris en el marc de les reunions periòdiques que mantenen des de la reforma del seu estatut orgànic l'any 2007.

Segons que ha explicat en roda de premsa, el Fiscal Superior de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, el principal punt sobre la taula ha estat els de les denuncies de possibles casos de 'nens robats' acabats de néixer i donats en adopció en un ample període que va des de l'any 1950 fins fa pràcticament 20 anys.

Conde-Pumpido ha explicat que en l'actualitat hi ha 849 investigacions a l'Estat (140 a Catalunya i 45 al País Valencià) per sostracció de menors, 162 judicialitzades i 38 arxivades. El Fiscal ha dit que s'ha acordat que es qualifiquin de "detenció il·legal agreujada pel caràcter de menors i jutjada l'article 165 del Codi Penal".

La reunió d'aquest divendres també ha servit per unificar criteris en protocols d'atenció personalitzada a les víctimes i pràctica de proves d'ADN. Segons Conde-Pumpido, 12 casos dels 162 en judici estan molt avançat i en alguns casos s'han practicat exhumacions. El Fiscal Superior ha dit que aquestes investigacions "afecten gran nombre de ciutadans amb preocupació sobre aquesta matèria i la Fiscalia ha d'actuar amb contundència".

"Hem pogut apreciar grans diferències entre uns casos i un altres, hi ha casos que arriben fins època recent, hi ha trames determinades en alguns llocs però no es pot considerar que hi hagi una organització delictiva al darrere", ha conclòs Conde-Pumpido.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema