El futur alcalde de Barcelona, Xavier Trias (CiU), ha fitxat al fins fa mig any responsable dels Mossos d'Esquadra, Joan Delort, per ser el gerent de l'Àrea de Presidència, Governació, Seguretat i Mobilitat, segons van confirmar fonts de la federació.

Aquesta àrea estarà liderada pel pròxim primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, i amb el seu fitxatge ve a confirmar l'aposta per la seguretat de l'equip de Trias, que ha buscat un perfil amb dilatada experiència en aquest camp, va destacar CiU.

Delort, que va ser home de confiança en matèria de seguretat de José Montilla, va ser el secretari de Seguretat Pública amb els exconsellers d'Interior Montserrat Tura (PSC) i Joan Saura (ICV-EUiA), i va entrar en el Govern de la mà del conseller Xavier Pomés (CiU).

El nou gerent substituirà en el càrrec a Joan Albert Dalmau, que ocupa la Gerència de Prevenció, Seguretat i Mobilitat.

Caldrà veure qui substituirà el cap de la Guàrdia Urbana, Xavier Vilaró, de qui Xavier Trias va reconèixer que no és de la seva confiança. La nova àrea de Forn, l'home fort del nou govern, es va perfilant, i Eduard Freixedes serà el regidor de Mobilitat i del Districte de Sant Martí, segons que va confirmar el propi Freixedes ahir.

Aposta per la col·laboració

El futur alcalde afirma sempre que vol col·laborar amb tots independentment del color polític, i ahir va assegurar en un acte que mantindrà "a molta gent que és molt competent i que és capaç de fer-ho bé" de l'estructura municipal.

Delort, considerat un dels experts en seguretat a Catalunya, va començar la seva carrera com a guàrdia urbà a Barcelona, i va ocupar càrrecs de més responsabilitat en policies locals de l'àrea metropolitana, per finalment estar 11 anys d'intendent de la Policia Local de Girona.

El 1997 va arribar al Govern com a sotsdirector general de coordinació de les policies locals, de la mà de Pomés, i es va instal·lar per quedar-se, perquè el 2001 va ser nomenat director del Servei Català de Trànsit (SCT), i amb el primer tripartit va ser designat secretari de Seguretat.

Amb l'arribada dels ecosocialistes a la Conselleria d'Interior, va mantenir aquest càrrec gràcies a la seva sintonia amb el president Montilla.

Després de la caiguda de Rafael Olmos al capdavant de la Direcció General de la Policia per les càrregues policials contra estudiants en les manifestacions anti Bolonya, Delort, en quedar-se sol, va acaparar més poder com a home fort dels Mossos.

Relleu fallit

Després de l'arribada de l'actual conseller d'Interior, Felip Puig, Delort es va mantenir en el càrrec fins que no es va poder materialitzar el seu relleu amb la persona que el nou conseller volia en el seu lloc: Xavier Crespo, que finalment va renunciar a ser el nou secretari de Seguretat Pública.

Llavors, Puig va eliminar la secretaria i va crear la Direcció General d'Administració de Seguretat, encara que va mantenir a Delort com a assessor en el departament d'Interior.