18 de juny de 2011
18.06.2011
Arribada de l'estiu

En marxa el pla d'actuació per prevenir els efectes de la calor

La iniciativa posada en marxa pel departament de Salut va dirigida sobretot a grans, nadons i malalts crònics

17.06.2011 | 18:46
En marxa el pla d'actuació per prevenir els efectes de la calor

El Departament de Salut ha posat en marxa el Pla d'actuació per prevenir els efectes de la calor sobre la salut, que va dirigit a persones de risc, sobretot grans, nadons i malalts crònics. Fins al 15 de setembre estarà actiu amb l'objectiu de predir amb la màxima anticipació les situacions meteorològiques de risc i minimitzar els efectes negatius d'una possible onada de calor. La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d'ingressos no programats als hospitals.

Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor la gent de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l'autocura, els malats crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central.

El Pla compta des del seu inici amb la col·laboració de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament de Benestar Social i Família i de Protecció Civil del Departament d'Interior, i, des del 2008 amb la col·laboració del Departament d'Empresa i Ocupació, per tal d'incorporar els grups especialment vulnerables com els treballadors amb activitats laborals d'exposició a temperatures elevades (sector de la construcció, agricultura...).

Inclou la difusió dels riscos per a la salut, l'elaboració de plans d'actuació específics en cada centre sanitari per garantir un suport a les persones fràgils, així com la recollida de les dades de temperatura i defuncions en deu municipis de Catalunya: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Terrassa, Girona, Lleida i Tarragona.

El Pla s'estructura en tres fases d'actuació: la primera és la fase 0, que comença l'1 de juny i finalitza el 15 de setembre i que consisteix en informar i fer recomanacions; elaborar plans concrets d'actuació en centres de salut; elaborar un cens de les persones amb més risc; recollir diàriament les dades de temperatura i el nombre de defuncions en els deu municipis objecte de control, i recollir l'activitat assistencial d'urgències i mortalitat hospitalària a 4 hospitals sentinella.

La fase 1 s'activa entre el 15 de juny i el 31 d'agost i incideix més en la valoració de les dades de temperatura i la divulgació de les recomanacions preventives a les persones més vulnerables als efectes de la calor. En aquesta fase, Sanitat Respon facilita informació i consell a les persones que ho sol·liciten i coordina els serveis assistencials en cas de detectar algun cas de risc. Les oficines de farmàcia també faciliten recomanacions i consells davant la calor.

La fase 2 només s'activaria si es preveiés una pujada de les temperatures màximes per sobre del percentil 98 de les màximes diàries de l'estiu. En aquesta fase, es posarien en marxa intervencions dels serveis sanitaris i socials, i dels recursos d'emergència, sempre i quan aquest increment de temperatures màximes es mantingui durant més de tres dies seguits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema