El president de la Generalitat, Artur Mas, reitera aquest dijous en un article a La Vanguardia les línies mestres del discurs institucional de dimecres, fet després dels incidents al Parc de la Ciutadella quan milers d''indignats' van intentar bloquejar l'accés dels diputats al Parlament. Aquesta acció, majoritàriament pacífica, va ser també motiu d'enfrontaments entre manifestants i Mossos d'Esquadra que van acabar amb una quarantena de ferits i sis detinguts, així com d'episodis aïllats d'agressions a diputats. A l'article Mas es mostra partidari de la discrepància, però diu que els que intenten "fer callar" el Parlament a través de la coacció han de ser "denunciats, combatuts, detinguts i jutjats".

Mas considera "dins de la normalitat democràtica" que els ciutadans mostrin desacord amb decisions governamentals, i "legítim" que expressin la discrepància amb accions "que aspiren a l'amplificació mediàtica". Més enllà d'això, però, el president de la Generalitat considera que "es creua la línia vermella" que separa "les actituds democràtiques de les que no tenen en compte l'opinió de la majoria".

El màxim representant polític de Catalunya recorda que tots els diputats, sigui quin sigui el color polític al qual estan adscrits, tenen en comú que són al Parlament perquè "així ho van decidir democràticament els catalans. I no van ser centenars o milers de catalans, sinó milions".

Mas considera aquest fet molt important, perquè en democràcia "les minories no poden imposar la seva voluntat a les majories". De la mateixa manera, recorda que les majories "no poden ignorar les inquietuds" de les minories.

D'això n'anomena "les regles del joc, comunes a qualsevol país que sigui respectuós amb les llibertats i els drets de les persones". I recorda als que trenquen aquestes regles que no s'enfronten "al poder, ni al sistema, ni a altres abstraccions per l'estil, sinó precisament al que van decidir la majoria dels seus conciutadans".

Després de subratllar el moment difícil que travessa Catalunya -"amb l'agreujant d'un tracte fiscal injust per part d'Espanya i d'un endeutament que ha obligat a redimensionar els pressupostos de la Generalitat"- reitera que és lícit mostrar el malestar per la situació, però recorda que la democràcia es fonamenta "en el respecte, el diàleg, la discrepància pacífica i el pacte, i en el rebuig a imposar les idees per la via de la violència i la coacció".

A l'article Mas també repeteix una de les frases destacades del discurs institucional que ha ofert aquest dimecres al Parlament després dels incidents entre 'indignats' i policia: "Entre un sistema democràtic imperfecte i el caos violent (...) em quedo -i crec que la majoria de la població també- amb aquesta democràcia".

Mas, a més, adverteix que les imperfeccions del sistema no justifiquen les comparacions amb "determinats règims dictatorials on recentment ha acabat aflorant la legítima indignació entre els ciutadans". Unes comparacions que el president considera "una enorme falta de respecte cap a les persones que sí han viscut de forma real i dramàtica la manca de llibertats" i cap a les que "van donar la vida perquè el nostre Parlament representés la voluntat del poble de Catalunya".

Per això considera que els que aquest dimecres han intentat "fer-lo callar a través de la coacció" han de ser "denunciats, combatuts i, si cal, detinguts i jutjats". Al seu parer, no és el mateix "declarar-se indignat" que "actuar de forma indigna".