La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha encarregat als serveis jurídics del Parlament que avaluïn si és possible emprendre accions legals contra les persones que van agredir o coaccionar diputats a l'entrada del Parc de la Ciutadella el passat dimecres, han informat a l'ACN fonts de la cambra catalana. En declaracions a TV3, de Gispert, ha recordat que el codi penal castiga com a delicte l'agressió i la coacció a qualsevol ciutadà, "però sent diputats, els delictes encara són més greus". Ha afegit que espera que hi hagi les "denúncies necessàries i les proves suficients" perquè la justícia actuï contra les persones que van cometre accions violentes.

D'acord amb la Mesa, la presidenta ha encarregat als serveis jurídics que estudiïn si es poden emprendre accions legals contra les persones que van agredir o coaccionar diputats. Els ha traslladat la necessitat, a més, de coordinar-se amb el gabinet jurídic de la Generalitat. La Mesa estudiarà aquesta qüestió a partir de la propera setmana.

D'altra banda, en una entrevista a TV3, de Gispert ha considerat que el dia d'ahir va ser "molt trist, lamentable i preocupant", però ha apuntat que, malgrat tot, "va guanyar la democràcia", perquè es va poder celebrar el ple tot i els incidents.

Ha opinat que amb els actes violents, el moviment dels 'indignats' "va perdre tots els punts que podia haver guanyat", i es va "deslegitimar". En aquest sentit, ha remarcat que qualsevol sistema és millorable, però sempre per canals democràtics.

També ha lamentat la imatge que s'ha pogut donar de Barcelona i de Catalunya, i pel que fa a la seva arribada en helicòpter amb el president de la Generalitat, ha explicat que va intentar entrar cinc vegades en cotxe i els manifestants "se li tiraven a sobre". Finalment, amb el conseller d'Interior i amb el president de la Generalitat van decidir fer alguns viatges en helicòpter perquè calia, al seu parer, iniciar al ple amb normalitat.

D'altra banda, ha subratllat que "la imatge dels diputats entrant en furgons policials no és pròpia d'un país com Catalunya, més aviat és d'un país tercermundista".

Sobre el dispositiu de seguretat, ha indicat que la decisió inicial d'encercar el Parc de la Ciutadella va ser "encertada". Després dels fets de dimecres, ha assenyalat que espera que a partir d'ara "callin molts dels que aplaudien els grups antisistema".