El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, pretén estalviar uns quatre milions d'euros si culminen les reformes que la Llei Òmnibus preveu per al sector cultural públic català, ha assegurat en una entrevista d'Europa Press.

Les reformes més importants afecten el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que perdrien la seva capacitat executiva, tot i que finalment conservarien la seva autonomia jurídica, ha confirmat el conseller.

Aquesta concessió farà que finalment l'estalvi de la Conselleria en processos estructurals se situï entorn dels quatre milions d'euros, xifra "que podrà derivar-se cap a la creativitat cultural directament", segons Mascarell.

Conca i L'ILC hi sortiran guanyant

"Bàsicament les polítiques les ha d'executar l'Executiu", ha dit Mascarell, qui justifica així que el Conca perdi part de les seves funcions -atorgar subvencions, per exemple- però en reforci altres: les que han de veure amb la tutela i l'auditoria cultural.

"La capacitat de proposar polítiques és la més important", ha assegurat Mascarell, qui no considera que amb la Llei Òmnibus el Consell de les Arts passi a ser un mer òrgan assessor, sinó un òrgan de participació representatiu del sector.

Tot i que el Conca es va manifestar radicalment en contra de la reforma i va carregar contra l'enfocament de la Llei Òmnibus, Mascarell confia que el seu president, Francesc Guardans, hi segueixi en el càrrec, perquè tindrà un treball "més interessant" que el que tenia fins ara.

L'objectiu final de Mascarell és definir una finestreta única per atorgar subvencions, una petició, que, assegura, és recurrent en el sector: "La gent no pot anar a quatre finestres, això és una demanda que la gent em fa cada dia, no m'ho invento", ha remarcat, i ha afegit que cal reformar a fons el sistema perquè sinó acabarà sent més car donar subvencions que la mateixa subvenció.

Per al conseller, cal tenir clar els motius pels quals es donen les ajudes -"no són una cosa imposada per la voluntat dels déus"- i s'han de donar pensant globalment, per lligar en un sol conjunt la creativitat, la producció, la difusió i el mercat.

Pla estratègic el setembre

"No podem passar-nos el dia, pensant, protestant, dient que les coses no van bé i no tenir el coratge per fer les que són elementals i que la majoria pensem com s'han de fer", ha dit.

En aquest sentit, ha avançat que el setembre presentarà un pla estratègic que pretén consensuar amb el sector i tot el territori en què ja es començarà a parlar-ne de continguts concrets.

Sobre les relacions amb el Ministeri de Cultura, una mica tenses després del la venda de l'arxiu del fotògraf Agustí Centelles al Govern espanyol i la lentitud en la devolució dels 'papers de Salamanca', el conseller s'ha mostrat contundent.

"Formalment és molt correcta, però de fons està una mica massa encallada. Veig poca disposició a resoldre coses d'aquestes amb la celeritat que seria convenient", ha dit, sense aventurar-se a donar un calendari sobre la tornada de les dues últimes lliures de documents.

Per al conseller, la complexa relació entre la Conselleria i el Ministeri va més enllà de la persona que n'ocupi el càrrec, perquè segons la seva opinió, "Espanya no ha entès que és pluricultural".