El líder de PxC, Josep Anglada, ha anunciat que pretén impulsar un partit a nivell estatal per aconseguir representació al Congrés a les eleccions generals de 2012.

En una entrevista a Europa Press, assegura que Espanya necessita un partit "populista identitari" perquè és sobretot al Congrés des d'on és més factible impulsar polítiques per fomentar un control estricte de la immigració.

Ha precisat que l'objectiu és formar una federació de dues formacions a l'"estil de CiU", amb PxC que es presentaria a les circumscripcions catalanes, i un partit de nova creació per concórrer a circumscripcions de la resta de l'Estat.

Anglada ha escollit la fórmula de la federació perquè no seria "comercial" presentar-se a tot Espanya amb la paraula Catalunya a les sigles, ni seria lògic canviar el nom de la formació a Catalunya després de l'èxit de les municipals.

Alhora, s'ha presentat com l'únic candidat possible per a liderar el projecte: "La gent no entendria que no fos jo. Si hem d'anar a vendre el producte a Espanya, el que desperta més expectació és Josep Anglada".

Ha assenyalat que la decisió d'expandir-se a Espanya, que no es concretarà, com a mínim, fins a finals d'agost, la presa la direcció del partit després de quedar-se a les portes d'entrar al Parlament a les autonòmiques -75.000 vots-, i després de quadruplicar els seus resultats a les municipals passant de 17 a 67 regidors.

Anglada planteja que la nova federació començaria a caminar en zones com Madrid, Saragossa, València, Alacant i Castelló, els territoris des d'on han rebut, segons explica, nombroses adhesions i demandes per expandir-hi el projecte de PxC.